Mozaik

Családias hangulatú közösségi kert született az egykori tanyasi iskola helyén

Török-Bolek Tünde
Török-Bolek Tünde
A kert célja az, hogy a virágok mellett élményeket, lelki feltöltődést nyújtson.

A kertészkedés, egy kert gondozása szinte mindennek, mindenkinek jót tesz. Rengeteg kutatás alátámasztja a tényt, hogy a kertészkedés nem csak egy földterületnek, egy udvarnak tesz jót, hanem jót tesz a testnek és a léleknek is. Akár csak egy kis konyhakertet művelünk, ahol néhány zöldség terem, akár nagy kertben gazdálkodunk, ahol tele van minden virággal, gyümölcsfákkal, a növényekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel és virágokkal végzett munka számos előnnyel jár. Valójában a kertészkedés egy kulcs az egészséges életmódhoz, mindamellett rengeteg örömöt is nyújt.

Akinek kertje van, tudja, milyen megnyugtató, remek érzés kiülni a teraszunkra, és elgyönyörködni a minket körülvevő virágokban, természetben.

Van, akinek ez minden nap megadatik, mások csak álmodoznak róla, milyen jó lenne, és vannak néhányan, akik a saját kertjüket, birtokukat megosztják olyanokkal, akiknek ez az élmény nem adatik meg.

Ilyen ember Török-Bolek Tünde, aki párjával megálmodta és létrehozta A kertet, egy közösségi csodát, ahol bárki átélheti egy kicsit a kert, a virágok, a természet és a közösség élményét.

Tündével beszélgettem.

Török-Bolek Tünde

Honnan a kert ötlete?

Élelmiszermérnökként dolgoztam, 20 évig felső vezetőként irányítottam hazai termelő gyárakat. Igazából mindent elértem a szakmámban, amit lehetett, mind anyagilag, mind szakmailag. Mégis hiányzott az életemből valami, egyre jobban szorított a gyémánt cipő. Közel 50 évesen döntöttem el, hogy kilépek az alkalmazotti világból, és vállalkozásban kezdek. Akkor még a vállalkozás fogalma nem A kertet jelentette, hanem élelmiszeripari tanácsadással, valamint bio üzemek ellenőrzésével foglalkoztam, és foglalkozom ma is. A kert a szerelem projekt.

A gondolat, hogy megszülessen, véletlenül jött. Egy levendulaszüret után, férjemmel a világmegváltó teraszunkon döntöttük el, hogy nekünk is kell egy levendulás kert, jó lenne valami maradandót csinálni.

Így született meg 2018-ban “A kert”, ami egy 1 hektáros terület Nyíregyháza mellett Ferenctanyán.

Hogy mit láttunk meg első pillanatban a másfél méteres gazban, mikor megnéztük, nem tudom, de az biztos, hogy egyből beleszerettünk. Mint később, kiderült ezen a területen állt a tanyasi iskola egykor, sajnos mi már csak a beomlott pincét találtuk meg. Az itt élő idősek még ide jártak iskolába, így amikor elmennek a terület előtt, vagy az utcában találkozunk, mindig hallunk tőlük valami kedves történetet a gyerekkorukról.

Galéria
Török-Bolek Tünde

Mi volt az eredeti tervetek?

Mi egy olyan helyet szerettünk volna létrehozni, ami nem csak a bevételről szól. Ez egy igazi szerelem projekt. Elsődleges célunk egy közösségi kert kialakítása volt, ahol az ide látogatóknak lehetőségük van egy kicsit kikapcsolódni. Így jött létre a már hagyományos kerti piknik, a gyerekeknek a szabadtéri játszóház. Egy igazi, családias hangulatú kertet akartunk létrehozni, ahol mindenki feltöltődhet, pihenhet.

Mit láthat a hozzátok látogató? 

Az első évben főleg levendulát ültettünk, de a levendula mellett már akkor is ültettünk néhány tő tulipánt. Mivel a mezőgazdaság akkor még nem volt a mi közgazdász-mérnök csapatunk erőssége, a tulipánból keveset és nem is jó elrendezésben ültettük, így az első három évben csak ismerősök körében szerveztünk szüretet. De mi ennek is nagyon tudtunk örülni. Az évek során sokat tanultunk, a kertről és a kerttől is.

A 4000 levendulatövet aztán sikeresen életben tartottuk, és az első szüretünk is nagyon jól sikerült. A termékfejlesztői vénámnak köszönhetően alakult ki a második évben a gyógynövény szörp és lekvár családunk, amit kistermelőként a saját rendezvényeinken kívül helyi és környékbeli boltokban értékesítünk.

A következő pár év során A kert évről évre alakult, végül létrejött a végleges arculat is. A helyére került a levendula mellett a 30 ezer tulipán, és a 3500 nárcisz, így idén már rengeteg virággal várjuk azokat, akik ellátogatnak a kertünkbe. Tavaly először hivatalos tulipánszüretet is tartottunk, amit idén is megismétlünk.

Török-Bolek Tünde

Nálatok nem csak egyszerűen virágszüret van. Élményeket adtok a hozzátok látogatóknak…

Ez a legfőbb célunk, igen. A tavalyi évben például megkeresett a nyíregyházi Szent Bazil Szakközépiskola, (akik középsúlyosan értelmi fogyatékos gyerekek nevelésével foglalkoznak), hogy szeretnének kilátogatni hozzánk. Megható és különleges volt a gyerekeknek bemutatni a kertet. Azóta folyamatos a kapcsolatunk, nyáron az egyik tábori napjukat is nálunk töltötték, levendulát szedtek, kézműves foglalkozást tartottam nekik.

De mindenki más esetében is törekszünk arra, hogy aki hozzánk látogat, ne csak egy csokor virággal távozzon.

Hogy érzed, megkaptad a kerttől, amit szerettél volna?

Úgy érzem, szeretik A kertet az emberek. Az ismertségünk évről-évre nő. Nagyon sok visszatérő vendégünk van a rendezvényeinken. Nagyon hálásak vagyunk, nagyon sok érdekes, értékes embert ismerhettünk meg a területnek köszönhetően.

Két évvel ezelőtt pont a levendula szüret előtti este, egy banális balesetben elvágtam Achilles ínamat. A családom mindenben támogatott, és természetesen a két meghirdetett szüreti hétvégét nem mondtuk le, én biodíszletként asszisztáltam végig. Akkor derült ki számomra, hogy három hónapig nem tudok majd járni, így a rengetek levendulát nem tudjuk betakarítani. Kértem a kertbarátokat, hogy ha lehet minél többen jöjjenek és szedjenek levendulát, hogy ne menjen tönkre. Álmomban sem gondoltam, hogy ennyi ismerős és ismeretlen ember áll mellénk. Voltak, olyan önkéntesek, aki egész nap kint dolgoztak, mások elhozták az egész családot, hogy minél többet tudjanak leszedni, de volt olyan is, aki ebédet hozott nekünk. Fantasztikus érzés volt ezt az összefogást látni, és ezt a szeretetet megtapasztalni.

Galéria
Török-Bolek Tünde

Mik az idei célok a tulipánszüreten és a levendulaszüreten túl?

Ebben az évben az a célunk, hogy tavasztól őszig minél több szabadtéri programot szervezzünk A kertben, ennek részeként szeretném, ha a helyi termelőkkel, kézművesekkel összefogva létrejönne egy havi egy alkalommal működő kézműves vásár.

Tervezitek-e a területbővítést?

Itt mi mindent ketten csinálunk a férjemmel, amire nagyon büszke vagyok. Nem tervezünk területet bővíteni, megtartjuk A kert családias kedves hangulatát, ahol mindenki jól érezheti magát, mert nekünk ez a legfontosabb.

Kapcsolódó
Hamarosan nyitnak a szedd magad tulipánkertek az országban
Hazánk számos vidéki helyszínén szedhetünk magunknak a bájos virágokból.
Olvasói sztorik