Mozaik

Nagy siker a terápiás kert Kaposváron

youtube.com
youtube.com
A telephelyen majdnem 40 autista, illetve megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatnak.

Kevésbé ismert, ám annál hatékonyabb rendszer az aquapóniás rendszer, mely biológiai egyensúlyon alapul. Ebben a halak és konyhanövények egymást fenntartva élnek együtt. Egy természetes folyamatokon nyugvó termelés, ami ötvözi az aquakultúrát (aquaculture) és a hidro-póniát (hydroponics).

Ezzel a rendszerrel dolgoznak a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesülete által Kaposváron immár 7 éve létrehozott Napsugár Aquapóniás és Szociális Központban, írja a kapos.hu.

Kapcsolódó
700 növény otthona a világ első víz alatti farmja
A végső cél az önellátó víz alatti gazdálkodás megteremtése, ami alkalmazható lenne a világ vízhiányos részein.

Itt többféle hal is gondoskodik arról, hogy zamatos zöldségek kerüljenek az asztalokra. A tálcákban, ahol a növények fejlődnek, agyaggolyók vannak a talaj helyett. A rendszer ezekbe juttatja el a tápanyagokban gazdag haltrágyát.

Folyamatosan körbe-körbe áramlik a tápanyag, így jut el a halak ürülékéből a hasznos nitrogén a növényekhez, aminek a segítségével a növények a saját fejlődésükhöz szükséges foszfort, illetve káliumot fel tudják venni. Ettől erősebbek lesznek. Ezután a gyökerek megszűrik újra a vizet, ami megy vissza a halakhoz. Így a víz folyamatosan kering, 90-95%-os vízmegtakarítást lehet elérni

– mondta el a rendszerről Dr. Takács Tímea termelésirányító.

A telephelyet környezetbarát módon, energiatakarékosan működtetik, nem használnak vegyszert, és komposztkazánnal fűtenek.

A rendszert 2015-ben terápiás jelleggel alakították ki, s jelenleg nagyjából negyven embert foglalkoztat: autistákat, fogyatékkal élőket, megváltozott munkaképességűeket.

A rendszer télen-nyáron működik, a fólia sátrakban paradicsomot, paprikát, padlizsánt, erdei szamócát és dísznövényeket nevelnek.

Kapcsolódó
Már applikációval is megtervezhető a biokert
Az ingyenesen letölthető applikáció az egymást segítő növények rendszerével képes megtervezni a veteményeskertet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik