Mozaik

700 növény otthona a világ első víz alatti farmja

Nemo's Garden/Facebook
Nemo's Garden/Facebook
A végső cél az önellátó víz alatti gazdálkodás megteremtése, ami alkalmazható lenne a világ vízhiányos részein.

A gazdák szerte a világon zseniális technikákat alkalmaznak azért, hogy a növényeket ideálisnak nem mondható környezetben is tudják termeszteni. Az északnyugat-olaszországi Liguria régióban található Noli víz alatti farmjai azonban egy lépéssel tovább viszik a koncepciót, írja az Atlas Obscura.

Olaszországnak ez a régiója festői falvairól és drámai tengerpartjáról ismert, de Noliban az igazi látványosság a tenger fenekén rejlik.

Kapcsolódó
Elszabadultak az árak a kertészetekben
Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki valamilyen fával, cserjével szeretné beültetni a kertjét vagy otthona belső terét tenné zöldebbé.

Közvetlenül Noli strandja mellett egy profi búvárcsapat létrehozta a világ első víz alatti farmját. Több mint 700 növényt, köztük paradicsomot, bazsalikomot és epret termesztenek hat víz alatti üvegházban, amelyek a tengerfenékhez vannak rögzítve 28 kivehető csavarral.

A Nemo’s Garden nevű projekt Sergio Gamberini vegyészmérnök ötlete, aki búvárvállalkozást vezet.

2013-ban állt elő az ötlettel, miután több helyi gazdával is elbeszélgetett. Néhány nappal később lemerült Noli öblének fenekére, és egy műanyag léggömbbe egy bazsalikommagos vázát helyezett. 48 óra elteltével a magok kikeltek, és Gamberini úgy döntött, hogy kiterjeszti a kísérletet.

Nemo's Garden/Facebook

A növényeket egy hibrid technikának köszönhetően termesztik, ez a természeti erőforrásokat, például a napfényt, elektromos árammal és a földről csőrendszeren keresztül szivattyúzott édesvízzel egészíti ki. A projekt végső célja azonban az önellátó víz alatti gazdálkodás megteremtése, ami alkalmazható lenne a világ vízhiányos részein.

Gianni Fontanesi, a Nemo’s Garden projektmenedzsere közel ezer merülést hajtott végre víz alatti gazdálkodás céljából.

Az üvegházban lenni olyan, mint egy kifordított akváriumban: te vagy a hal, aki a külvilágba néz

– mondja Fontanesi.

Nemo's Garden/Facebook
Kapcsolódó
Kertészkedj okosan! 40 ügyes praktikával segítünk
Ötletek és észszerű megoldások egy csokorban.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik