Mozaik

A kert, ahol ketrecben tartják a gyilkos növényeket

A kert célja a növények és azok hatásainak megismertetése, és a narkotikumok veszélyeire való figyelmeztetés.

Az Alnwick Garden egy varázslatos botanikus kert Angliában, mely 1750-ben jött létre, de mai, családok által látogatható meseszép formáját csak  1997-ben  Jane Percy, Northumberland hercegnő kezdeményezésére, Jacques és Peter Wirtz belga tájépítészek segítségével kezdték el kialakítani.

Hatalmas faház, csodálatos gyepek, csobogók, bambuszlabirintus, lenyűgöző növények és páratlan látvány fogadja azokat, akik ellátogatnak a kertbe, amely több részből áll. Az egyik ilyen rész azonban, bármilyen furcsa is – halálos, írja az Atlas Obscura.

Fotó: Flickr/Jo Jakeman

A nagy fekete kapuk mögött a gondosan vigyázott kert, az Alnwick Poison Garden körülbelül 100 olyan legendás gyilkost tartalmaz, mint az Atropa belladonna (nadragulya), a Strychnos nux-vomica (farkasmaszlag) és a Conium maculatum (foltos bürök).

A kertben körbesétálva útmutatók és az érdeklődőket körbevezető szakemberek magyarázzák el az összes növény halálos tulajdonságát, miközben figyelmeztetik is a felnőtteket: a kutyákat és a kíváncsi gyerekeket tartsák távol a növényektől, mert egyes példányok akár meg is ölhetik őket.

A kert célja a tájékoztatás, hiszen a mérgező növények jól használva orvosi célokat szolgálnak, emellett természetesen a növények egyéb, káros hatásainak megismertetése és a narkotikumok veszélyeire való figyelmeztetés.

Fotó: Humprey Bolton

A méregkertet a legendás padovai botanikus kert ihlette, és 2005-ben nyílt meg a 14 hektáros újjáépített Alnwick Garden részeként.

A hercegnő eredetileg a mérgező növények mellé gyógynövényeket is telepíttetni akart, ám aztán ezt az ötletet elvetették. Helyette olyan növények kaptak helyet a kertben, mint az ópium, a kannabisz, a varázsgomba és a dohány. Ezek közül soknak a tartásához speciális állami engedély szükséges.

Fotó: Flickr/Graeme

Mivel a mérgező növények által okozott veszély nagyon is valós (egyesek csak érintéssel megölhetnek vagy bénulást okozhatnak), néhány növényt ketrecben nevelnek és tartanak, és a kertet 24 órában biztonsági őrök őrzik, részben a veszélyek, részben a lopási kísérletek miatt.

Az Alnwick Poison Garden mellett az Alnwick Botanikus Kert sok másik részből áll, ezek közül néhányat még most is felújítanak, ám a csodálatos kert már így is páratlan élvezetet nyújt az oda ellátogatóknak.

Kiemelt kép: Wikipedia.org

Szépítsük kertünket egzotikus növényekkel
Néhány különleges növénnyel egyedivé és változatosabbá varázsolhatjuk kertünket
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik