Kertünk-Portánk

5 dísznövény, ami télen is színesbe borítja kertünket

Télen alszik a természet. A fák lehullatják levelüket, minden kopasz és kopár. A szürke tájba csak az örökzöld növények zöldje visz olykor egy kis színt, azonban teraszaink, kertjeink gyakran maradnak növények nélkül, várva a tavaszt.

Azonban, ha vágyunk rá, hogy a balkonunk, előkertünk ne maradjon a borongós, hideg időben sem virág nélkül, választhatunk a hidegtűrő növények közül, amelyek dacolva az időjárással, télen is díszére válhatnak környezetünknek. Alább összegyűjtöttük, mely virágok lehetnek a legjobb választások.

Árvácska

Fotó: Pixabay.com

A parkokban gyakran találkozhatunk vele, színes foltot képezve a városokban, fák körül, sétányok mentén. Az októberben kiültetett tő üdén virít télen is.

Az árvácska nagyszerűen mutat a teraszokon is, cserépbe ültetve. Imádja a hűvös időjárást, és rengeteg színt ad a téli tájhoz a fagymentes területeken. Ha a tél enyhe, az árvácska szeptembertől egész télen és tavasszal virágozhat. Ha azt szeretnénk, hogy a növény a téli fagyokat ténylegesen átvészelje, késő ősszel ajánlatos lassan rothadó lombokkal, valamint földdel takarni a tövét.

Csarab

Fotó: Sokszínű Vidék

A csarab Európában elterjedt télálló évelő törpecserje, Norvégia nemzeti virága. Zord vidékeken nő, így nem csoda, hogy jól bírja a mi időjárásunkat is. a 20-25 cm-es növényt cserepekben kirakhatjuk a teraszra, fehér, rózsaszínes és lilás-bordós színe remek színfolt lesz. Kertbe is ültethetjük, nagyobb mennyiségben színpompás takarót alkot. Szereti a napfényt és a savanyú földet.

Díszkáposzta

Fotó: Pixabay.com

Különleges színfoltot hozhat a télbe a díszkáposzta is, mely furcsa, fodros és színes leveleivel varázsol üdeséget. Nagy, hullámos levelei fehér, rózsaszínes-lilás, bordós-lilás árnyalatúra színesednek a hűvösebb őszi napokon. A díszkáposzta a telet, hideget jól tűri, és igénye sem sok van, mindössze arra kell odafigyelni, hogy a földje nedves legyen. Kerti talajban a balkonunk és kertünk üdítő dísze lehet.

Illatos tündérfa

Fotó: Pixabay.com

Nem csak szemünket, hanem orrunkat is megörvendeztetheti aranysárga virágaival az illatos tündérfa, aminek már a neve is varázslatot ígér. A hidegtűrő, lombhullató díszcserje enyhébb teleken már decemberben virágozhat, de legkésőbb februárban kibontja vaníliaillatú sárga virágait. A cserje 3-4 méter magasra nő, a napfényt vagy a félárnyékot kedveli. Nem túlságosan vízigényes. Az idősebb egyedek a hideget jobban tűrik, a fiatal növények tövét érdemes télen takarni. Az illatos tündérfa remek választás azoknak, akik szeretik feldobni a telet, hiszen garantáltan aranyszínt visz a kertbe.

Fekete hunyor

Fotó: Pixabay.com

Decembertől márciusig virágzik a nevétől eltérően fehér virágokat hozó 30-35 cm magas fekete hunyor. Gyakran nevezik karácsonyi rózsának is. Elsősorban árnyasabb területeken érzi jól magát, jellemzően lombhullatók alá ültetik, ahol még a hóban is kivirágzik, s nem csak fehér sziromlevelei, de sárga porzói is színt csempésznek a kertbe. Erősen mérgező növény, amely nevét gyöktörzsének sötét színéről kapta.

Kerti munkák, amiket érdemes elvégezni ősszel
A kerti munka kiváló alkalom arra, hogy az ember szabad levegőn legyen és mozogjon.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Olvasói sztorik