Kertünk-Portánk

10 növény, amely tűző napon is ontja a virágokat

Kimondottan melegkedvelőek és erős fényben tündökölnek igazán.

Nyári nap, vakító napsütés, tikkasztó meleg. Ilyenkor még mintha a növények is árnyékért könyörögnének. Reggel, vagy a kora esti órákban azonban szívesen ülünk ki a szabadba vagy a balkonra, hogy a napi forróság után a kellemes időben fellélegezzünk.

Gyönyörű virágokkal kelthetjük életre a balkont
Ahogy melegszik az idő, egyre többen készülnek balkonjukat színesebbé varázsolni kinti virágokkal.

Ilyenkor jól esik a szemnek, ha körülnézve virágok pompáznak a környezetünkben – na de melyik virágot ültessük a balkonra vagy a kertbe, amelyik kibírja a nyári tűző napsütést és forróságot?

Összegyűjtöttünk néhányat, ismerkedjünk meg velük

Fotó: Pixabay.com

Kék bojtocska

Bájos egynyári dísznövény, amely kimondottan szereti a meleget, a tűző nap sem zavarja, sőt, a napon a legszebb, ezért sziklakertbe is kiválóan alkalmas. Őshazája Mexikó. Magassága legfeljebb 15 cm, júliustól augusztusig virágzik, ekkor liláskék virágai szinte párnaként borítják be a területet, ahová elültetjük. Viszonylag igénytelen növény.

Fotó: Pixabay.com

Porcsinrózsa vagy más néven kukacvirág

A porcsinrózsa egynyári, talajon elfekvő virág. Virágai aprók, tölcsér alakúak és nagy számban nyílnak, színük pedig nagyon változatos. Lehetnek sárgák, pirosak, bordók, narancssárgák. Jól tűrik a forróságot, szárazságot, meglepően igénytelenek. A kukacvirág júniustól egészen a nyár végéig nyílik, balkonra, szegélynövénynek szépen mutat.

Fotó: Pixabay.com

Füzéres díszcsorba

Az amerikai prérik az őshazája ennek a karakteres, ragyogó virágnak, mely csoportokba ültetve mutat igazán jól. Hihetetlenül könnyen gondozható, igénytelen, szárazságtűrő növény. Virága lila, esetleg mályva színű, mely legszebben erős napsütésben pompázik. Gazdagon virágzik és igazán jól mutat minden kertben.

Fotó: Pixabay.com

Rézvirág vagy legényrózsa

A rézvirág rengeteg néven ismert, Mexikóból származó, ma már hazánkban is kedvelt kerti növény. Változatos színekben júliustól októberig virágzik. Csoportban ültetve kimondottan mutatós virág, amit a pillangók is igen előszeretettel látogatnak. Gondozása nem nehéz, kiválóan tűri a napfényt, vízigénye sem magas.

Fotó: Wikimedia Commons

Sárga cickafark

Nagy csoportokban remekül mutat, kék virágok társaságába is ültethető ez a kevés gondozást igénylő, élénksárga virágot hozó évelő növény, a sárga cickafark. Júniustól nyár végéig virágzik, remekül bírja a tűző napsugarakat is. Meleg és szárazságkedvelő virág, bármilyen talajon megél.

Fotó: Pixabay.com

Cserjés margitvirág

Mutatós, kedvelt dísznövény a cserjés margitvirág, amely bármilyen balkonon, teraszon, kertben igazán jól mutat, bokros, de akár fa formára is alakítható. Virága fehér, rózsaszín vagy sárga, júniustól szeptemberig nyílik. Nem nagy igényű növény, gondozása egyszerű. Közepes vízigényű, melegkedvelő, nyáron azért érdemes naponta locsolni, az elnyílt virágokat pedig nem árt lecsipkedni.

Fotó: Pixabay.com

Levendula

Természetesen nem maradhat ki a felsorolásból kedvenc virágunk, a levendula sem, amiről köztudott, hogy kitűnően bírja, sőt igényli a napsugarakat. Júniusban kezd virágozni, s a virágzás legkésőbb augusztusig tart, másodvirágzása pedig ősz elején kezdődik. Színe többnyire lila, de lehet fehér, kék vagy rózsaszín. A meleg, napos helyet kedveli, csoportosan ültetve fenséges látványt nyújt. Számtalan jó tulajdonsága mellett a szúnyogokat is távol tartja, a pillangók viszont kedvelik.

Fotó: Pixabay.com

Muskátli

A muskátli szinte minden családban megtalálható, változatos színű közkedvelt balkonnövény. Legismertebb a tűzpiros, de többféle színben és fajtában kapható. Létezik kerti vagy álló muskátli, borostyánlevelű, illatos-levelű és nagyvirágú muskátli. Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig nő meg. A kerti muskátli jól tűri a hőséget és az erős napfényt. Laza, jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát. Az elvirágzott részeket a muskátlinál is érdemes eltávolítani.

Fotó: Pixabay.com

Leander

Csodaszép, mediterrán hangulatot idéző, csinos, színes fák állnak sok ház udvarán vagy a balkonokon. Bizony Dél-Európa meleg tájairól hozzánk került leander mára közkedvelt növény, kertjeink fontos része. Fás szárú, mintegy 3 m magasra növő örökzöld cserje. A tűző napot kedveli, ott tartva bőségesen hozza változatos színű virágait. Színe lehet fehér, sárga és a rózsaszíntől a bordóig bármilyen árnyalatú. Illata „édeskés”, átható. Rengeteg vizet igényel, de az esőt nem igazán szereti, mert összetapadnak a szirmok, amik aztán meg is barnulnak.

Fotó: Pixabay.com

Hibiszkusz

Hazánk egy másik mediterrán növénye a szintén tündöklő virágokat hozó hibiszkusz. Akár 2 m magasra is megnőhet. Nagyon mutatós, nagy méretű színpompás virágokat hoz, melyek sajnos hamar elvirágoznak. Megfelelő gondozás mellett azonban a hibiszkusz még télen is ontja a virágokat. Piros, sárga, fehér, bordó, rózsaszín virágú is létezik. Fényigényes, szereti a nyári napsütést, és azt, ha a talaja mindig nedves.

Kiemelt kép: Pixabay.com

Vegyszer nélkül a szúnyogok ellen - 10 növény, amit nem bírnak a vérszívók
Számunkra kellemes illatuk a szúnyogokat messzire kergeti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik