Virágzó vidékünk

Hamarosan nyitnak a szedd magad tulipánkertek az országban

TulipGarden Győrladamér/Facebook
TulipGarden Győrladamér/Facebook
Hazánk számos vidéki helyszínén szedhetünk magunknak a bájos virágokból.

Ha tavasz, akkor virágok, és ha virágok, akkor tulipán és tulipánszüret. Az évszak egyik legkedveltebb virágának tündöklése a melegebb, kirándulásra csábító tavaszi napokra esik, általában anyák napja környékén, nem véletlen tehát, hogy sokan kerekednek fel, hogy a hazánkban található tulipán lelőhelyek egyikén saját kezűleg szedjenek egy csokrot, és persze készítsenek pár fotót a bámulatos tulipántenger előtt.

Hazánkban több településen van lehetőség arra, hogy magunknak szedhessünk tulipánt. Összegyűjtöttünk néhány helyszínt.

Kőröshegyi Levendulás

Kőröshegyi Levendulás/Facebook

Hazánk talán legnagyobb és legismertebb tulipán lelőhelye a 2012-ben, a Balaton déli partján nyílt Kőröshegyi Levendulás, mely nyitása óta népszerű tulipán- és levendula lelőhely, és népszerű kirándulóhely. Itt mindent lehet, ami tulipánnal kapcsolatos: szedni, venni, fotózkodni. Külön kijelölt szedőhelyek és külön fotózásra létesített terület is van, s aki elfáradt elképesztő balatoni panorámában is gyönyörködhet.

Idén is várnak mindenkit fél millió tulipánnal a Tulipánszüretükön, április 13-23 között.

Néhány fontos szabályt érdemes figyelembe venni és betartani, erről a  Kőröshegyi Levendulás honlapján lehet tájékozódni.

Kálnoki Levendulás – Máriakálnok

Kálnoki Levendulás és Tulipánfarm/Facebook

A Szigetköz szívében idén másodszor rendezi meg a Tulipánszüretet  a Kálnoki Levendulás. 100.000 tulipánnal, 2000 fehér nárcisszal és 1000 jácinttal várnak mindenkit.

A Szedd Magad napok során hétköznap és hétvégén is lehetőséget biztosítunk különféle színű és fajtájú tulipánok szedésére. Mivel még csak a második alkalomról van szó, legyetek elnézőek a tapasztalatlanságunkat illetően, elképzelhető, hogy az időjárás függvényében előbb kezdődik a virágzás, vagy éppenséggel később

– írják a közösségi oldalukon, ahol minden részlet is megtalálható az eseménnyel kapcsolatban.

A Tulipánszüret tervezett időpontja: 2023. április 10. – május 7.

A kert – Nyírtelek, Ferenc tanya

A kert/facebook

Nyíregyházától mindössze 10 kilométerre, Nyírteleken a Ferenc tanya is tavaly kedveskedett a látogatóknak először Tulipánszürettel, de a siker miatt idén újra lehet majd náluk is tulipánt szedni.

A kert gondolata négy évvel ezelőtt született, egy igazi szerelem projekt. Mindent ketten a férjemmel csinálunk fő tevékenységünk mellett. A tavalyi volt az első nyilvános tulipán szüretünk, aminek sikerén felbátorodva, az ősszel újabb tulipánokat telepítettünk. Jelenleg 4000 tő francia levendula, immár 30.000 tő tulipán és 3500 tő nárcisz lakik itt.

Reményeink szerint április 10. körül nyitunk, bár az időjárás ezt még nagyban befolyásolhatja

– árulta el kérdésünkre Török-Bolek Tünde tulajdonos.

A tavalyi évhez hasonlóan hétfő kivételével minden nap nyitva lesznek. Belépő nincs, aki csak fotózni vagy gyönyörködni szeretne, náluk szabadon és ingyen megteheti.

A tulipán szüret mellett pikniket, kézműves vásárt is tartanak, ahol a saját szörp és lekvárcsaládjuk mellett lehetőséget adnak helyi kézművesek portékáinak bemutatására is.

Nagyon sok vendégünk nemcsak tulipánt szedni jött hanem A kert igazi céljaként pihenni, piknikezni, kikapcsolódni. Sokaknak egész napos program lett a Tulipánszüret, aminek nagyon örülök

– mondta el Tünde. A kertről minden további információ megtalálható a közösségi oldalukon.

Kincsek völgye – Bálványos

Kincsek völgye/Facebook

A Balaton mellett, egy csodás fekvésű területen található a Kincsek völgye, ami a tulipánokon kívül is számtalan kincset rejt.

A tulipánok itt nem sorban vannak ültetve, hanem egy nagy mandalát három külső mandala veszi körül, amik különböző színű, sőt, árnyalatú tulipánokból állnak. Tulipánszüretre idén várhatóan áprilisban kerül majd sor, nyáron pedig levendulaszüret vár mindenkit. Aki pedig csak pihenni szeretne, a főépület hintájában páratlan panorámában gyönyörködhet.

További információk a közösségi oldalon érhetők el.

TulipGarden – az ország több pontján

TulipGarden Balaton/Facebook

Magyarország legnagyobb tulipánoskert hálózata 2018-ban kezdte meg működését a Balatonnál, ám azóta 13 más helyszínen is lehetőség van Tulipánszüretre, így mindenki lakóhelye közelében hódolhat a tulipánszedés és a minőségi szabadidő élvezetének.

TulipGarden Balaton: A nyitás időpontja a következő hetek időjárásától függ. Információk ITT.

TulipGarden Csákvár: Az egyik legfiatalabb TulipGarden Fejér vármegyében található. Nyitási információikat a Facebookon teszik közzé.

TulipGarden Csömödér: Játszótér, nagy tágas tér, sok-sok virág vár mindenkit Csömödéren. Információk a Facebookon.

TulipGarden Decs: Tolna vármegye sem marad tulipánok nélkül. Decsen is érdemes körülnézni és szedni egy csokor csodaszép virágot. Információk az aktualitásokról ITT.

TulipGarden Dunakanyar: Idén április 07-től nyitja meg kapuit a TulipGarden Dunakanyar!
60.000 tulipán között töltheti minden látogató a hétvégét Húsvéttól 4-5 hétvégén át. További információk a közösségi oldalon érhetők el.

TulipGarden Győrladamér: Győrladamérben idén a nyitás tervezett időpontja: 2023. április 7., Nagypéntek. A kert látogatásához a nyitvatartási időben bejelentkezés nem szükséges. Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van nyitvatartási időn kívül is látogatni a kertet akár csoportoknak, vagy fotózás céljából. Minden további információ a Facebookon megtalálható.

TulipGarden Rétköz/facebook

TulipGarden Homokhátság: Homokhátságon is nagyon várják már a szezont. Ébredeznek a nárciszok, és természetesen idén is lesz Tulipánszüret. Részletek majd a Facebookon.

TulipGarden Mórahalom: A mórahalmi TulipGarden is április 7-én nyitja tulipános kapuit! Addig is érdemes a közösségi oldalukra ellátogatni, ahonnan minden érdekesség megtudható. Például az is, hogy összesen 120.000 szál virág fog nyílni a kertben, ebből 31 fajta lesz szedhető, es 44 fajta a bemutatókertben lesz látható.

TulipGarden Nagykőrös: Hamarosan indul a buli Nagykőrösön is. Már megkezdték a visszaszámlálást.
Reményeik szerint április első hétvégéjén nyitnak. Minden fontos információ megtalálható a közösségi oldalukon.

TulipGarden Nagyvenyim: A Fejér vármegyei Nagyvenyimben is várják már a nyitást, és reménykednek a napsütésben. Részletek ITT.

TulipGarden Rétköz: Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyik kistáján is növögetnek már a virágok, mindenki nagy örömére. Várhatóan itt is április elején lesz majd nyitás, ha az időjárás kegyes lesz. Részletek ITT.

TulipGarden Tisza-tó: Nagy az izgalom a Tisza-tónál is, a közösségi oldalon folyamatosan nyomon követhető, éppen holtartanak a fejlődésben a kis tulipánok. Virágban és hangulatban nem lesz hiány. Mindenkit szeretettel várnak.

TulipGarden Vát: Váton várhatóan április legelején fognak nyitni. Az idei évben újdonságokkal készülnek, továbbá pár változás is várható a tulipánoskertben. Idén a tulipánok mellett már jácintot is lehet majd szedni, 32500 darab tulipán és 3000 darab jácint várja az érkezőket. Információk ITT.

Kapcsolódó
Tulipánok tízezrei lepték el az erdélyi falu utcáit
Azzal a céllal ültették el az 58 ezer tulipánhagymát, hogy már az előtt is virágos legyen a település, mielőtt a rózsák nyílni kezdenek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik