Mozaik

Új tulipánfajt fedeztek fel Kirgizisztánban

Pixabay
Pixabay
A Tulipa toktogulica névre keresztelt növényt az egyetem botanikus kertjének tudósai, valamint a  nemzetközi természetvédelmi szervezet, a Fauna and Flora International (FFI) szakemberei és helyi kutatók találták meg.

A Cambridge-i Egyetem laboratóriuma a növény DNS-ét elemezve megerősítette, hogy valóban egy új tulipánfajra bukkantak a kutatók – írta a BBC nyomán a Magyarmezőgazdaság.

A sárga virágú, piros csíkokkal tarkított szirmú vad tulipán nagyon hasonlít a többi fajhoz, de amikor kiásták, Georgy Lazkov, a kirgiz nemzeti tudományos akadémia munkatársa úgy gondolta, hogy valami szokatlan jelenséggel van dolguk.

Végül valami egészen másnak bizonyult – rájöttünk, hogy valószínűleg egy új fajjal van dolgunk, de biztosra akartunk menni azelőtt, hogy nekiállunk a tudományos leírás elkészítésének

– mondta el Brett Wilson, aki botanikus és természetvédő, és öt éve dolgozik tulipánokkal. Végül a Cambridge-i Egyetem Növénytudományi Karának laboratóriuma pedig megerősítette a gyanújukat.

A most felfedezett tulipán 10-19 centiméter magas, és a Toktogul körzet közigazgatási területén belül lévő hegységekben találtak rá, ami Közép-Ázsia része, korábban a Szovjetunió része volt. A megtalálás helye szolgáltatta a növény tudományos nevét is. Az expedíció célja eredetileg a tulipánok fejlődésének jobb megértése volt, hogy a lehető legjobb védelmet lehessen kidolgozni számukra a természetes élőhelyeik megóvásához.

A Tulipa toktogulica természetvédelmi oltalmat kapott, és igyekeznek magról szaporítani az egyetem botanikuskertjében, ami akár több évig is tarthat.

Képünk illusztráció!

Olvasói sztorik