Kertünk-Portánk

Tulipánmánia: egy korszak, amikor egyetlen tulipánhagyma vagyonokat ért

Pixabay/suju-foto
Pixabay/suju-foto
Az átlagostól színben és formában eltérő tulipán hagymája a többszörösét érte, mint egy céhes mesterember éves fizetése.

Azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy a kertünk, a növények, és a belőlük sugárzó hangulat, illat- és színvilág mekkora örömet képes nyújtani a mindennapokban. A kert gyakorlatilag a mi kis magánszféránk – egy olyan kis szelet a természetből, amelyet mi szabunk saját magunkra, és ahova bármikor el tudunk vonulni, mikor valami rossz dolog történik.

A történelem sajnos telis-tele volt ilyen szomorú időszakokkal, hiszen a pandémiák mellett rendszeresnek mondhatóak a különböző természeti katasztrófák vagy gazdasági világválságok.

Azt azonban sokan nem tudják, hogy a legelső dokumentált gazdasági világválság nem a bankok, az ingatlanok vagy a dotcom cégek piacáról indult, hanem arról a helyről, ami számunkra a megnyugvást és az ezektől a problémáktól való menekülést jelenti.

A régi, szájról-szájra terjedő történetek és hivatalos feljegyzések szerint 1636-ban kirobbant a tulipánmánia.

Kapcsolódó
Mire figyeljünk a virághagymák őszi ültetésekor?
Kezdő kertészek is bátran hozzáfoghatnak.

Maga a válság csupán kevesebb, mint egyetlen évig tartott, ezidő alatt viszont rengeteg család és vagyonos ember életét keserítette meg.

Az, hogy mit is jelent a mánia szó, jól szemlélteti ez a példa: 1636-ban egyetlen ritka, az átlagostól színben és formában eltérő tulipán hagymája a többszörösét érte, mint egy céhes mesterember éves fizetése!

Az üzleti versenytársak ráadásul gyakran licitálásba bocsátkoztak, és olyan magasra verték fel az árakat, hogy azok már az átlag embernek teljességgel megfoghatatlanná váltak, még mai fejjel is.

Bár mindannyian tudjuk, hogy milyen sokat jelenthet egy-egy növény a kertünk látványvilágában, de azért kevesen vagyunk, akik hajlandóak lennének minden ingóságukat odaadni csak azért, hogy egy olyan növényt vegyenek meg, ami többet ér, mint a ház, aminek a kertjében elültették.Mit okozott a tulipánmánia, milyen utóhatásai voltak az első ismert gazdasági világválságnak? Az akkoriban példátlan gazdagsággal rendelkező holland gazdaság, bár nem omlott össze, de olyan általános károkat szenvedett el, mint például a gazdag kereskedők és vállalkozók hitelképességének átmeneti elvesztése, a kereskedelemben végbemenő gyors kapcsolatromlás és az általános fizetési hajlandóság csökkenése.

Az esetről még a magyar jegybanki szakemberek is készítettek feljegyzéseket, hiszen a világválságot mind a kerti iparágban, mind pedig az üzleti életben rengeteg szakértő vizsgálta már. Erről szól az alábbiakban bemutatott összefoglaló!

Kapcsolódó
Csodaszép motívumok elevenednek meg a szalmatercsi mester nyílászáróin
Nem csak dísznek készülnek: attól, mert szépek, még jól használhatók is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik