Kertünk-Portánk

Mire figyeljünk a virághagymák őszi ültetésekor?

Aki szereti a tavasszal virágzó kertet, annak most kell megalapoznia a virágtengert, ugyanis a tavasszal virágzó hagymásokat ezekben a hetekben kell elültetni.

Ha élvezni szeretnénk a tulipánok, nárciszok, krókuszok, jácintok és egyéb tavaszi hagymás virágzók vidám, sokszínű virágözönét, a hagymákat ősszel – legkésőbb a fagyokig el  kell ültetnünk.  Bár a virághagymák a hideg téli hónapokban alszanak, de a hideg alapvető feltétele a virágzás beindításának.

A tulipánok és nárciszok mellett a lelkes kertészek olyan tavasszal nyíló hagymást is szívesen látnak a kertjükben, mint a szellőrózsa, kockásliliom, díszhagyma, pompás nőszirom vagy csillagvirág, mivel a tavasszal nyíló hagymás növények sokszínűsége, eltérő mérete és virágzási periódusa remek lehetőség új növénytársítások, izgalmas virágágyások kialakítására. Ez nem igényel nagy szakértelmet, így a kezdő kertészek is bátran hozzáfoghatnak!

Fotó: pixabay.com

Mire ügyeljünk a virághagymák ültetésekor kertünkben?

  • A virághagymákat ajánlatos a vásárlást követően mielőbb elültetni, ha mégis tárolnunk kell, tartsuk hűvös, száraz helyen.
  • Ültetésnél az első teendő az ágyás helyének kijelölése, lehetőség szerint napos területet válasszunk. Gyommentesítsünk és vizsgáljuk meg a talaj minőségét. Ha túl agyagos, nyirkos, akkor érdemes homokkal lazítani, mert a túl nedves közeg ugyanis a hagymák berothadásához vezethet. Ha komposzttal is tudjuk erősíteni, akkor egészen biztos, hogy nyert ügyünk lesz.
  • Milyen mélyen ültessük a hagymákat? A szakirodalom szerint a megfelelő mélység a hagyma magasságának két-háromszorosa, de nem szükséges vonalzóznunk. Legmélyebbre, 20 cm mélyre a nárciszok és császárkoronákat ültessük, a tulipánok és jácintok 10-15 centiméterre kerülhetnek, a krókusznak, és a kisebb méretű hagymáknak pedig egy ujjhossznyi, vagyis nagyjából tíz centi mélység a megfelelő.
  • Hasznos dolog, ha figyelünk arra is, hogy fejjel, csúccsal felfelé helyezzük a hagymákat a földbe, mert egyébként egyébként később hoz virágot, ami kevésbé lesz olyan szép, mint a szabályosan ültetett társai. További fontos dolog, hogy a hagymákat helyezzük, nem pedig belenyomjuk a földbe!
  • Legyünk kreatívak, helyezzük a hagymákat különböző formázatban ( szín, virágfajták szerint), így különös látványban lehet részünk tavasszal.
  • Ültetés után a hagymákat takarjuk be földdel, ha nagyon száraz a föld, öntözzük meg, és tehetünk rá néhány centiméter fenyőkérget, ami megakadályozza a talaj kiszáradását és védi a hagymákat a hidegtől.
  • Amennyiben lehetséges se trágyát, se műtrágyát, sem mást (pl. féregírtót, talajfertőtlenítőt) ne használjunk közvetlen ültetéskor, mert a hagymák “kiéghetnek”.
Fotó: pixabay.com

Hogyan ültessünk virághagymát cserépbe vagy konténerbe?

Ne tántorítson el a kertészkedéstől, ha nincs kertünk! Ültessünk cserépbe vagy konténerbe! Ebben az esetben egyetlen feltétel, hogy ültetendő hagymásunk jól bírja a szelet.

  • A krókusz, csillagvirág, hófény és jácint széles választéka mellett remek választás erkélyünkre az alacsonyabb tulipán és a csoportos nárcisz. A lasagna-módszerrel – ami a hagymák szisztematikus egymásra ültetését jelenti – nagyon hosszú ideig (akár 100 napon keresztül) virágoztathatjuk hagymásainkat – persze, ha eltérő virágzási periódusú fajtákat választunk. Másik lehetőség azonos tenyészidejű fajták összeültetése, melyek egy időben virágoznak- írja a tulipánshop.
  • A konténeres kertészkedéshez tápanyagban gazdagabb, tiszta, féreg-és fertőzésmentes, jó vízmegkötő képességű talajt javaslunk. Konténer esetén -ha nem cseréljük évente – trágyázzuk meg a földet.
  • A virághagymák ültetésekor védjük a hagymákat a rothadástól, ültetésnél tegyünk vízelvezető drenázs réteget a cserép/konténer aljára, továbbá figyeljünk, hogy legyen az alján vízelvezető lyuk.
  • Figyeljünk a konténer megfelelő mélységére, ami lehetővé teszi a hagymák megfelelő mélyre ültetését.
  • Hagyjunk a cserép széle és a föld között némi távolságot – ez lehetővé teszi a mulcsozást és a könnyű öntözést.
  • Ha a cserepet elegáns virágtartóba helyezzük, figyeljünk arra, hogy öntözéskor ne álljon meg a víz a cserép alatt. Hasznos trükk, ha rátesszük valamire a cserepet, ami kiemeli a pangó vízből (pl. kavicsok, cserépdarab stb.).
  • Nagyon fontos, hogy téli tartós -5 fok alatti hőmérsékletben a cserepeket, konténereket, stb. takarni kell, vagy éjszakára legalább fedett helyre vinni, mert a hagymákat nem csak felülről, hanem oldalról, esetleg alulról is éri a hideg és ezáltal elfagyhatnak. Hideg időben az öntözést el kell hagyni!

Címlapfotó: Pixabay

Ezek lettek az ország legszebb kertjei és balkonjai
Egy-egy Bálint Gazda emlékdíjat is odaítéltek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik