Kertünk-Portánk

Egyre nagyobb kedvenc a kertekben a fagylalt tulipán

Fotó: odditycentral
Fotó: odditycentral
Ha az idei virágzásról lemaradtunk, ültessük el hagymáját ősszel.

A tulipán a késő tavaszi kert egyik gyöngyszeme, nincs  szebb a tömött sorokban álló sokszínű “kelyhes virágok” látványától. Ha pedig nagy virágrajongók vagyunk, akkor valószínűleg már ismerjük a fagylalt tulipán fajtát is.

Persze sok ember számára még mindig újdonság, de színük és formájuk miatt egyre többen ültetik kertjükbe a különleges virágot. A látvány pedig önmagáért beszél, tavasszal különösen  a szirmok kinyílása előtt valóban úgy néznek ki, mint egy fagylalt, illetve hasonlíthatjuk a bazsarózsához is.

Fotó: joom

Ez egy viszonylag új tulipánfajta, és úgy tűnik, hogy a hagymák már széles körben megvásárolhatók. Azt azonban jó tudni, hogy nem túl olcsó kategória, ráadásul a tapasztalatok szerint nem is minden évben virágzik. Ennek ellenére, ha valami egyedit szeretnénk a tavaszi kertünkben látni, akkor megéri a befektetés és gondozás. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Rabbit and the Rose (@rabbitandtherose) által megosztott bejegyzés

A fagylalt tulipán (Tulipa Ice Cream) hagymái a legtöbb többi tulipánhagymához képest meglehetősen nagyok, a virágok pedig átlagosan 25-40 cm magasra nőnek. A virágok először rózsaszínnek tűnnek, de aztán a fehér közepe kipattan, és a virág felveszi ikonikus fagylaltformáját.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Dutch Growers Saskatoon (@dutchsaskatoon) által megosztott bejegyzés

A fagylaltvirágok kettős szirmúak, számuk a hagyományos tulipánok 6 szirmához képest  12 szirommal díszítenek.  Az egzotikus megjelenésű virágok általában április végén vagy május elején virágoznak.

A Tulipa Ice Cream  fajtát már több színben is választhatunk, hagymáit ősszel, legkésőbb novemberben kell ültetni. Válasszunk egy olyan napsütötte helyet, ahol a növények a legbőségesebben tudnak. Előnyös a tápanyagokban és humuszban gazdag, áteresztő, nedves talaj.

A tulipánhagymákat nagyobb csoportokban helyezzük el, így nagyon látványos eredményt érhetünk el. Használhatjuk tavaszi csokrokhoz, amelyek nem csupán szépek, de hosszú ideig frissek maradnak a vázában.

Fotó: gardenlux

Kapcsolódó
Tulipánmánia: egy korszak, amikor egyetlen tulipánhagyma vagyonokat ért
Volt, aki évi fizetésének hatszorosát fizette ki egyetlen hagymáért.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik