Mozaik

Bemutatkozik a világ öt lenyűgözően szép botanikus kertje

MTVA/Bizományosi/Lehotka László
MTVA/Bizományosi/Lehotka László
Ezeken a helyeken az ember megérezheti a természet erejét és minden szépségét.

Nyugtató, pihentető kert, páratlanul varázslatos növényvilággal – ez a botanikus kert. Bármelyikben sétálva érezhetjük a természet erejét, megcsodálhatjuk páratlan szépségét. Ám vannak arborétumok, amik talán kicsit varázslatosabbak…

Addig is, míg személyesen nincs rá lehetőség, ismerjünk meg képeken néhány páratlanul szép arborétumot. Válogatásunk teljesen szubjektív, a világon természetesen még számtalan csodás botanikus kert található, amit érdemes lenne felfedezni.

 Puerto de la Cruz-i botanikus kert – Tenerife

Sokszínű Vidék

Általánosságban elmondható, hogy amikor az ember Tenerifére gondol, nem feltétlenül az Édenkert jut eszébe, sokkal inkább a sziklák, napsütés, tengerpart. Pedig természeti paradicsom is található a szigeten.

A botanikus kertet III. Carlos spanyol király alapította 1788-ban. Egy „akklimatizációs kertet” akart, aminek az volt a rendeltetése, hogy az Amerikából érkező új, egzotikus növények hozzászokjanak az éghajlathoz, mielőtt a spanyol királyi palotába kerülnek. Tenerife északi része tökéletes volt. Végül a király terve nem jött össze, a növények pedig boldogan pompáznak Tenerifén.

Sokszínű Vidék

Ma a botanikus kert Tenerife koronájának egyik buja, leveles ékszere. A 20 ezer négyzetméteres kertben számtalan szubtrópusi faj él. A parkban ösvény keresztez ösvényt, lombos ligeteken és tavakon át, színes és pompás illatú koktélon vezetnek keresztül, fák és pálmafák árnyékában. Ez Spanyolország egyik leglátványosabb botanikus kertje, ahol fontos őshonos növények találhatók, például nagy trópusi és szubtrópusi növények, amelyek tökéletesen alkalmazkodtak a sziget éghajlatához.

Szingapúri botanikus kert

Wikipedia.org

A szingapúri botanikus olyan, mint a botanikus kertek Disneylandje, mely egy 160 éves trópusi kertben található Szingapúrban. A jelenlegi botanikus kert helyén 1859-ben alapított kertet egy agrár-kertészeti társaság. Fontos szerepe volt a gumikereskedelemben valamint abban is, hogy a sziget trópusi kertvárossá váljon.

A Szingapúri botanikus kert szerepel az UNESCO világörökségi listáján.

Wikipedia.org A gyömbérkert vízesése

A 160 éves trópusi kertben minden megtalálható: van egy kis trópusi esőerdő, egy orchidea kert, egy gyömbérkert és egy kiállítás az etnobotanikáról, saját ködkert valamint néhány bölcs öreg fa.

Az itt található Nemzeti Orchidea Központ igazi kuriózum: három hektáron több mint 1000 színes orchideafajt és 2000 hibridet vonultat fel.

Montreali botanikus kert

A Jardin Botanique de Montréal-t 1931-ben alapították, népszerű oázis a város szívében. Maga a kert tíz üvegházat és 30 tematikus kertet tartalmaz, a természet szerelmeseinek jól ismert menedékhelye. A világ egyik legkiválóbb kertjének számít.

Több mint 21 000 növényfaj található itt, valamint kínai kert bonsai és penjing gyűjteménnyel,  japán kert, amiben japán növények élnek, alpesi kert és az Első Nemzetek Kertje, amit kizárólag kanadai növények népesítenek be. A park különös művészi installációiról is híres.

Wikipedia.org

Gyűjteményei és létesítményei nagysága miatt a világ egyik legfontosabb botanikus kertjének tekinthető. A közönség és különösen a kertészeti hallgatók oktatását, valamint a veszélyeztetett növényfajok megőrzését is szolgálja, területén botanikai kutatóintézet található.

Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert – Fokváros

A Kirstenbosch Nemzeti Botanikus Kert valószínűleg Afrika, sőt a világ egyik legnagyobb botanikus kertje. Csupán néhány kert van a világon, amely versenyezhet a tájképével.

Wikipedia.org

A Table Mountain keleti oldalát érintve a Kirstenbosch hihetetlen növényfajokat és számos veszélyeztetettség szélén álló növényt tartalmaz, amelyeket az 1900-as évek eleje óta nevelnek. A Kirstenbosch nagy hangsúlyt fektet az őshonos növények termesztésére. Amikor 1913-ban megalapították, ez volt az első botanikus kert a világon, ilyen szellemiséggel.

Wikipedia.org

A kertben található egy nagy télikert, ami számos különböző régió növényeit mutatja be, például a szavanna növényeit. A szabadban a Cape régióban őshonos növényekre helyezik a hangsúlyt. Az ide kirándulók számos gyönyörű ösvényen közlekedhetnek, s alkalmanként megcsodálhatják az időszakosan kiállított zimbabwei kőszobrokat, amelyeket zimbabwei művészek készítenek. A gyönyörű szoborkertben lélegzetelállító Mambo szobrok találhatók, opálkőből faragva.

Wikipedia.org

Claude Monet House and Gardens – Giverny, Franciaország

A többi botanikus kerttől eltérő ugyan, és technikailag talán nem is az, ám a legszebb kertek listáján mindenképpen helye van a híres festő, Claude Monet kertjének.

Wikipedia.com

A művész negyvenhárom évig élt a hangulatos, észak-franciaországi Givernyben. A kert virágai sok festményén szerepeltek. Az itt letelepedő művész éveket töltött el azzal, hogy a kertet élő plenír festménnyé változtatta, virágok ezreit ültette a kertbe.

Wikimedia.org

A tavat és a pompás virágoskertet jelenleg egy nonprofit alapítvány gondozza. A kertben virágok kavalkádja fogadja a látogatókat, akik bejárva a területet belekóstolhatnak egy kicsit a festő mindennapjaiba is. A festő háza is látogatható.

A birtokot 1976-ban műemlékké nyilvánították.

Kapcsolódó
A kert, ahol ketrecben tartják a gyilkos növényeket
A kert célja a növények és azok hatásainak megismertetése, és a narkotikumok veszélyeire való figyelmeztetés.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik