Kertünk-Portánk

11 érdekesség legbájosabb virágunkról, a tulipánról

Unsplash.com
Unsplash.com
Napjainkban a tulipán a világ egyik legkedveltebb virága. De vajon minden tudunk róla?

A tavasz egyik legbájosabb virága a mindenki által szeretett, különböző színekben pompázó tulipán.

A legtöbb ember Hollandiával kapcsolja össze, hiszen Hollandia ikonikus virága, ám valójában Közép-Ázsiából származik, ahol vadvirágként nőtt. Őshonos még Észak-Afrikában, a Közel-Keleten, Távol-Keleten és Európában is. Feltehetően a Tien-san és a Pamír-Altaj környékén kezdtek a termesztésével először foglalkozni, ott, ahol mintegy 1000 kilométer sugarú körben 51 faja él.

Kapcsolódó
Emlékszel, hogy milyen virágok nyíltak nagymamáink kertjében?
Virágoskert, ahová mindig öröm volt betérni.

A legszebb példányokat azonban Törökországban termesztették i.sz. 1000 körül. Ekkorról már írásos feljegyzések is vannak a tulipánról, aminek neve is tulajdonképpen a török ​​„turbán” szóból származik, hasonló megjelenésük miatt.

A tulipánokat a 16. században Carolus Clusius biológus hozta át Európába, Nyugat-Európába pedig 1555-ben a bécsi udvar isztambuli nagykövete Ogier Ghiselin de Busbecq által került, aki III. Ahmed oszmán szultántól kapta. A 17. századra a tulipánok népszerűek lettek egész Európában.

Napjainkban a tulipán a világ egyik legkedveltebb virága. De vajon minden tudunk róla?

Unsplash.com

Íme néhány érdekesség:

Napjainkban több, mint 150 tulipánfaj létezik, és több, mint 3000 nemesített fajta.

A tulipánok bimbója szinte tökéletesen szimmetrikus. A 6 lepellevél, ami a bimbót alkotja mind azonos méretű és egyforma alakú. Érdekesség az is, hogy a legtöbb tulipán egyetlen virágbimbót hajt, de néhány fajtánál akár négy virág is van egyetlen száron.

Unsplash.com

A tulipánok, bármilyen bájosak is, mindössze 3-7 napig virágoznak, a virág a délelőtti, dél közeli órákban nyílik. Szépségük rendkívül múlandó.

A tulipánok szinte bármely színben megtalálhatók, egyedül kék virág nincsen, a különböző színű virágok pedig eltérő jelentéssel bírnak. A piros virágok az igaz szerelmet szimbolizálják, míg a lila a hűséget. A fehér tulipán azt jelenti, sajnálom. A sárga tulipán szerencsét és jólétet hoz otthonunkba, rózsaszín virágot pedig annak adunk, akivel törődünk.

Unsplash.com

Kevésbé ismert tény, hogy a tulipán a 11. házassági évforduló virága.

A tulipán, vagy régies magyar nevén tulipánt a Parkinson-kór szimbóluma.

A tulipán szirmok ehetőek. Számos receptben fel lehet használni őket a hagyma helyettesítésére, de akár bort is készíthetünk belőle. A különböző színű szirmoknak különböző íze lehet.

Unsplash.com

Hollandia jelenleg a világ legnagyobb tulipántermelője, évente mintegy hárommilliárd darabot exportál.

Szintén Hollandiához köthető a „tulipánmánia” nevű jelenség is. 1633–1637 közötti időszakban a tulipánhagymák ára az egekbe szökött, a tulipánmánia csúcsán a virágok többet értek, mint a gyémánt. A spekulánsok és sokan mások is, a hagymákból akartak meggazdagodni. Végül a spekulációk miatt a piac összeomlott. A hagymák ára hirtelen a korábbi töredékére csökkent, és nagyon sok család elveszítette erre alapozott vagyonát.

Unsplash.com

A tulipán egykor a legdrágább virág volt. Törökországban például száműzetéssel büntetendő bűncselekmény volt a fővároson kívül tulipánt venni vagy eladni.

A liliomfélék családjába tartozó tulipán tehát évszázadok óta hódít. Kertjeink, parkjaink, otthonunk ékessége, nem is véletlenül.

Unsplash.com
Kapcsolódó
Tulipánok között kelnek életre a népi mesterségek
Mikor alkotsz, a lelked gondolatai kapnak formát és színeket! Amit alkotsz, évek múltán is visszamosolyog rád...
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik