Kertünk-Portánk

5 érdekesség kedvelt tavaszi virágunkról, a nárciszról

Pixabay.com
Pixabay.com
Minden országban mást szimbolizál: van ahol önzést, hiúságot, másutt szerencsét, vagy éppen reményt jelent.

A tavasz egyik legnagyobb csodája, hogy éled a természet, hogy a kopár, szürke hónapok után egyszercsak színek, illatok robbannak be az életünkbe, köszönhetően például a tavasz virágainak.

Kapcsolódó
Emlékszel, hogy milyen virágok nyíltak nagymamáink kertjében?
Virágoskert, ahová mindig öröm volt betérni.

Az egyik legjellegzetesebb, legkedveltebb kora tavaszi csoda a nárcisz, napsárga feje majd minden kertből felénk integet.

A spárgavirágúak rendjébe, az amarilliszfélék családjába tartozó évelő hagymás növényről köztudott, hogy nevét Narkisszosz mitológiai alakról kapta.

De vajon azt tudtad-e, hogy:

1. A nárcisz több ezer fajtája létezik, a hibridek között találhatunk kisebb és nagyobb termetű, kicsi és telt virágú egyedeket. A színe is változatos, a fehértől a sárga különböző árnyalatain át, léteznek szinte narancsos-rózsaszínes egyedek is.

Pixabay.com

 2. Csodásan egyszerű virágok, természetesen regenerálódnak és növekednek évről évre. A nárciszok téli álmot alszanak. Ősszel kell elültetni a hagymákat mindenképpen napsütötte helyre.

Jól bírják a telet, sőt szükséges is nekik a fagy ahhoz, hogy tavasszal virágozzanak. Elsők között bújnak ki, és ébrednek a téli álomból, mikor a napfény melengetni kezdi őket. Hagymáit nem kell felszedni, azt szereti, ha sokáig egy helyben marad.

Pexels.com

3. Kutyatulajdonosok, figyelem! Minden nárcisz-faj tartalmaz mérgező likorin alkaloidot, elsősorban a hagymában, de a levelekben is. Éppen ezért figyelni kell, hogy a kutyák nehogy kiássák a hagymákat a kertekben. Ha egy kutyus játszik a nárcisz-hagymákkal, és eszik belőlük, előfordulhat hányás és bélproblémák.

4. Nem szabad keverni a nárciszt más virágokkal a vázában, legalábbis a vágástól számított első 24 órában nem. Ennek a mérgező nedv az oka, ami a nárcisz levágott szárából szivárog, és ami megmérgezi a vázába vele együtt tett többi növényt. Keveredhet azonban a kertben, az ágyásokban a többi hagymással.

Jácintok, tulipánok, krókuszok remek társítás lehetnek. Ahogy a virágok egymás után virágoznak, elfedik egymás haldokló leveleit/szirmait. És természetesen remekül mutat a színkavalád együtt.

Pexels.com

5. A nárcisz minden országban mást szimbolizál. Nyugaton önzést, hiúságot jelent, míg Kínában a nárcisz a szerencsét szimbolizálja, Japánban örömet jelent, Franciaországban pedig a remény jele.

Létezik legenda, ami szerint a nárciszok a vidámsággal társulnak. A barátságot és az új kezdetet szimbolizálják. Amikor csokorban adjuk valakinek, akkor az boldogságot jelent. Ha azonban csak egyetlen szálat adunk, az balszerencsét.

Pexels.com
Kapcsolódó
Így alapozhatjuk meg a kert egész évi szépségét
Mikor a házigazda márciusban először kimegy a kertbe, fel kell mérnie a teendőket.
Olvasói sztorik