Kertünk-Portánk

4 ok, amiért ne trágyázzunk ősszel

Unsplash
Unsplash
A növényeknek és a környezetünknek is árthatunk vele.

A növényeknek minden évszakban másra van szükségük, ami tavasszal vagy nyáron hasznos volt, az az őszi időszakban akár káros is lehet. Így van ez a trágyázással is, melyet érdemes abbahagyni az őszi időszakban.

4 ok a trágyázás őszi abbahagyására

  1. Ősszel a növények természetes folyamatként felkészülnek a télre. A növekedésük lelassul, és energiaforrásaikat a gyökérzet erősítésére, valamint a tápanyagok raktározására fordítják. Ilyenkor a trágyázás serkentheti az új hajtások növekedését, ami nem kívánatos, mivel ezek a hajtások még nem elég erősek ahhoz, hogy átvészeljék a telet.
  2. A növények számára kritikus, hogy felkészüljenek a hideg hónapokra. Az őszi trágyázás azonban megnövelheti a fagykár esélyét. A trágyázás új hajtások, gyökerek hozására, serkenti a növényt, azonban ezek még nem lesznek elég erősek a tél előtt ahhoz, hogy ellenálljanak az első fagyoknak, így a növények komoly károkat szenvedhetnek.
  3. A talaj tápanyag-egyensúlya fontos szerepet játszik a növények egészséges fejlődésében. Az őszi trágyázás felboríthatja ezt az egyensúlyt. A növények ősszel már kevesebb tápanyagot vesznek fel a talajból. Ha ilyenkor túl sok trágyát juttatunk a talajba, a tápanyagok felhalmozódnak, ami később, tavasszal túlzott tápanyagellátást eredményezhet. Ez problémákhoz vezethet, például a növények túltápláltságához vagy a talaj sótartalmának emelkedéséhez.
  4. Az őszi trágyázás elkerülése nemcsak a növények számára előnyös, hanem a környezetre gyakorolt hatását is csökkenti. Ha ősszel trágyázunk, a tápanyagok egy része a talajvízbe vagy a felszíni vizekbe mosódhat. Ez különösen igaz, ha a talaj még nyirkos vagy ha sok csapadék esik. A kimosódott nitrátok és foszfátok hozzájárulhatnak a vizek szennyezéséhez, ami algásodáshoz és a vízi élővilág károsodásához vezethet.
Kapcsolódó
Mikor rakhatjuk el végre ősszel a fűnyírót?
Ősszel is kell vágni a füvet!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik