Kertünk-Portánk

Mikor rakhatjuk el végre ősszel a fűnyírót?

Pixabay
Pixabay
Ősszel is kell vágni a füvet!

Sokan azt gondolják, hogy amikor vége a nyárnak, végre megszabadulhatnak a fűnyírás terhétől, egy ideig azonban nem tanácsos elrakni a fűnyírót. Ha dús gyepet szeretnénk jövőre is, akkor foglalkozni kell vele még ilyenkor is. Mire kell figyelni ilyenkor?

Az utolsó nyírás időpontja

Az őszi fűnyírás utolsó időpontja a környezeti körülményektől és az éghajlattól függ. Ha ősszel még hosszabb meleg időszakok vannak, akkor a fűnyírást tovább lehet folytatni. Általánosságban nálunk az október az ideális a legutolsó fűnyírásra. Ez az időpont lehetővé teszi a fűnek, hogy felkészüljön a hideg időre és a téli pihenésre. Amikor a talaj hőmérséklete körülbelül 7°C-os, akkor éri el a fű a nyugalmi állapotát, ezután már ne vágjuk.

Megfelelő fűmagasság

Ősszel a füvet célszerű kissé hosszabbra hagyni, mint nyáron. Az ideális fűmagasság ilyenkor 5-7,5 centiméter között van. A hosszabb fű segít abban, hogy a gyökerek jobban ellenálljanak a hidegnek, és könnyebben elviseljék a téli körülményeket.

Elszáradt levelek

Az ősz a fák és bokrok leveleinek lehullásának ideje is. Ha ezeket nem távolítjuk el a fűből, akkor ezek gátolhatják a levegő áramlását és a napfény bejutását alájuk.

Trágyázás

Az őszi trágyázás segít a gyepnek felkészülni a téli pihenésre és megerősíti a gyökereket. Használjunk olyan trágyát, amely kifejezetten őszi használatra készült.

Öntözés

Az őszi csapadék mennyisége változó lehet, de a gyepnek szüksége van elegendő nedvességre ahhoz, hogy felkészüljön a hideg hónapokra. Legjobb, ha reggelente öntözzük a füvet, hogy elkerüljük a napközbeni párolgást.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik