Kertünk-Portánk

Így lehet kevesebb fűnyírással megúszni a nyarat

Pixabay
Pixabay
Mindenki szép zöld gyepre vágyik a kertjében, de a fűnyírással járó munkáról már szívesen lemondanánk. Elkerülni ugyan nem lehet, de ritkítani az alkalmakon igen.

Az Agrároldal szedett össze néhány tippet a fű növekedésének lassítására.

Vannak kifejezeten lassabban növő fűfajták, így aki most áll kertrendezés előtt, érdemes megfontolni ezt is a fűmag kiválasztásakor. Ezek a fajták általában a szárazságot és az időjárás viszontagságait is jobban tűrik, ilyen például a csenkesz.

Ha visszaveszünk kicsit a ápolásából, akkor a fű is visszavesz a növekedésből. Ha sűrűn locsoljuk, trágyázzuk, nyírjuk, akkor azt a fű azzal hálálja meg, hogy jobban hajt, ami a kezdeti időszakban, vetés után nagyon jó, de később már főként a gyakoribb fűnyírás igényét hozhatja. Ha hagyjuk a füvet a saját ütemében fejlődni – ez nem azt jelenti, hogy ne kellene öntözni, gondozni, csak éppen ne vigyük túlzásba -, akkor nyírni is kevesebbszer kell majd.

Nem csak a túlzott gyepápolásból érdemes visszavenni, hanem a levágandó fűhosszból is. Ha csak a fű tetejéből vágunk, akkor nem fog olyan gyorsan nőni, mintha egészen rövidre nyírnánk.

Léteznek olyan szerek, melyek lassítják a fű növekedési ütemét, de ezek hazánkban még nem elterjedtek.

Kapcsolódó
Heti 6-8 óra is elmehet a kerti gyepápolásra
Azt mondják, a fű a legigényesebb növény.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik