Kertünk-Portánk

5 tipp a gyep tavaszi megerősítéséhez

pixabay
pixabay
A telet követően tavasszal érdemes javítani a gyep kondícióján, hogy felkészüljön, megerősödjön a nyári kánikulára és szárazságra.

Fontos odafigyelni az öntözésre, a lekaszált fű kérdésére, a gyepszellőztetésre, a gyomokra és a vágásmagasság beállítására. A Magyar Mezőgazdaság segít eligazodni cikkében.

Öntözni csak óvatosan

A rendszeres öntözéssel a vízoldékony tápanyagok a talaj mélyebb rétegeibe mosódhatnak le a fű gyökérzónája alá, ezért egy öntözött gyepen hamarabb alakulhat ki tápanyaghiány, mint a nem öntözötteken. Ezért, ha rendszeresen öntözzük a gyepet akkor még jobban figyeljünk oda a tápanyag utánpótlásra, ami nyáron nitrogénben gazdag legyen, de nyár végén már csökkentsük a tápanyagok mennyiségét, hogy ne növekedésben érje majd a tél a gyepalkotókat.

Gyűjtsük össze vagy ne a lekaszált füvet?

Amennyiben a fűkaszálékot a területen hagyjuk szétterítve úgy az idővel komposztálódik, lebomlik, és tápanyagot szolgáltat. Ám ezt csak úgy kivitelezhető, ha rendszeresen és igen gyakran nyírjuk a füvet (hetente egy-két alkalommal), mert akkor apró darabokat vágunk le egyszerre, ami könnyen behull a fűszálak közé. Ha ritkán vágunk, akkor alkalmanként nagyobb a fűkaszálékok mérete és mennyisége, ami a füvön marad, ezt az eső, vagy az öntözés lenyomja, és kipusztul alatta a gyep.

Gyepszellőztetés és felülvetés

A tavaszi kondicionálásra már csak azért is szükség van mert télen a nem tudott nőni, regenerálódni. A sárguló fűszálak, és a közé növő moha azt jelzi, hogy a talaj túl nedves és tömörödött, a víz nem, vagy lassabban tud a talaj mélyebb rétegeibe szivárogni. Ez a gyökérzónában levegőtlen körülményeket okoz, ami hosszútávon kedvezőtlen a fűfélék gyökereinek. Ilyen tünetek esetén béreljünk egy gyepszellőztető gépet, amivel a kezelés után fellazított talajra fűmagot is szórhatunk. Ezzel e felülvetéssel újra sűrűbb lesz a gyepünk. A gyepszellőztetős kezelés után gereblyével szedjük össze a kiforgatott gyökereket, a talajfelszínről felszedett fűkaszálék maradékokat, mohát. Használhatjuk erre a célra a fűnyíró gépet is, felrakott fűgyűjtővel.

Mit tegyünk a gyomok ellen?

Ha a fű között gyomok jelennek meg annak az oka, hogy nem elég sűrű a gyepünk. A fűben fellépő gyomok ellen többféle megoldás létezik. Egyik, hogy mivel a fű egyszikű, kétszikűekre ható gyomirtószerrel próbálkozunk, ám ennek van kockázata. Ha a kezelést nem jókorra időzítjük, akkor a vegyszeres kezelést a fű is megsínyli. Másik megoldás a már említett felülvetés, így a gyepünk besűrűsödik, és nem tudnak kikelni közte a gyomok. Ugyanezt a cél szolgálja a rendszeres, és amennyire lehet alacsony (de a fű csomósodási pontja feletti) nyírás. A gyakori nyírástól a gyepalkotók dúsabbak lesznek több levelük fejlődik, tehát a gyep megint csak sűrűsödik. A rendszeres nyírást a gyomok nagy része nem viseli jól, ettől is tisztulhat a fű.

Vágásmagasság beállítások

A füvet tavasszal, az első vágásig hagyjuk akár 10 cm-re is megnőni, azt kövesse a fajtától függő 2-5 cm-re történő vágás, aztán a beállhat 3 cm-re, végül az ősszel ismét 5 cm-re való vágás. Ezek az értékek annyiban rugalmasan kezelendők, hogy például nyáron szárazabb időszakban hagyjuk magasabbra, csapadékos időszakban vághatjuk alacsonyabbra. Fontos, hogy nedves füvet ne vágjunk, a fűnyíró kése pedig legyen éles és megfelelő fordulatszámú. E három dolog egyike, ha nem megfelelő akkor a fűszálak teteje szakított lesz, ami miatt egy szélesebb barna beszáradó sáv jelenik meg rajtuk, ez pedig nagy tömegben jelentősen rontja a gyep látványát.

Kapcsolódó
Így lehet egész nyáron bámulatos a gyep a kertben
Az emberek hajlamosak jóval kevesebbet foglalkozni a gyepápolással, mint amennyire az megérdemelné.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik