Így hasznosítsuk a fokhagymát az őszibarackfán

A gyümölcsfánk meghálálja.

Az őszibarackfa gyakran szenved különböző kártevőktől és betegségektől, például levéltetvektől, atkáktól vagy gombás fertőzésektől. A fokhagymás permetezés egy környezetbarát, természetes módszer, amely hatékonyan segíthet ezek elleni védekezésben, sőt, még a talaj mikroflórájára is jótékony hatással lehet – írja az Agroinform.

Miért fokhagyma?

A fokhagyma természetes gomba- és baktériumölő tulajdonságairól ismert, valamint erős rovarriasztó hatása van. A benne található allicin nevű vegyület kifejezetten hatékony a kártevők ellen, és segíthet visszaszorítani a gombás betegségeket, mint például a tafrina vagy más levélbetegségek.

Fokhagymás permet elkészítése

Hozzávalók

Elkészítés

A fokhagymát törjük össze és készítsünk belőle sima, kenhető masszát.

Adjunk hozzá egy kevés apróra vágott jalapeno paprikát és egy kiskanál borsot, majd alaposan keverjük össze az egészet.

3-4 csésze vízzel együtt turmixoljuk össze, majd hagyjuk állni egy éjszakán át.

Szűrjük le és töltsük palackokba.

Permetezés

A fokhagymás oldatot fújjuk a növény leveleinek fonákjára. Hetente egyszer, súlyosabb fertőzöttség esetén hetente kétszer alkalmazzuk.

A fokhagymás oldat hatásos a levéltetvek, a krumplibogarak, a takácsatkák, a hangyák, a termeszek, a különféle gombás fertőzések és a fonálféreg ellen is. Használhatjuk a rózsánál is, illetve a vakond járataiba dugva a gerezdeket, elüldözhetjük a kertünkből az állatot.

Előnyei a vegyszerekkel szemben

A fokhagymás permetezés egyik legnagyobb előnye, hogy nem terheli meg a környezetet káros vegyi anyagokkal, és nem jelent veszélyt a hasznos rovarokra, például a méhekre. Rendszeres alkalmazásával hosszú távon fenntarthatóan védekezhetünk a kártevők ellen.

Kapcsolódó
3 trükk a fokhagyma villámgyors pucolásához
A fokhagyma héját nem egyszerű művelet leszedni, néhány okos trükkel pár másodperc alatt megszabadulhatsz a feleslegtől.