Kertünk-Portánk

Ezért örülj, ha vakond van a kertedben

Getty Images
Getty Images
Nehéz pozitívnak maradni a vakondtúrások közepette, de van minek örülni.

A kerttulajdonosok rémálma, amikor megjelennek a vakondok által frissen kitúrt halmocskák a szépen gondozott kertben, tönkretéve a gyepet vagy az ágyásokat. Érdemes viszont szem előtt tartani, hogy a vakond hasznos állat, neki is megvan a szerepe a természet körforgásában.

A vakond az erős karmokban végződő, lapát alakú kezeivel könnyen ás. Ha a járatában a kiásott föld fölhalmozódik, akkor a földfelszín irányában kezd ásni, s ezen a kürtőn át – fejének erős lökéseivel – nyomja ki a földet. Ez a vakondtúrás keletkezésének oka és módja.

Mozgása általában sokkal gyorsabb, mint hinnénk. Nemcsak a folyosókban, hanem a föld felületén is és a vizekben is otthonos. Folyamatosan mozgásban van, követi a táplálékául szolgáló gilisztákat, rovarokat, lárvákat, csigákat, melyeket rendkívül finom szaglásával könnyen kiszimatol.

Miközben élelem után kutat, fúrja a járatait, szépen megforgatja „nekünk” a talajt, elkeveri benne a korhadó leveleket, hajtásokat. Megeszi a növényeinkben kárt okozó cserebogárpajorokat, a lótetűt, a drótférget, sőt még a csigákat is.

Emellett természetesen nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a veteményeseinkben, gyepünkben kárt is tehet, így a mérleg nyelve nem feltétlenül mindig a pozitív irányba lendül.

Fontos tudni, hogy tilos elpusztítani a vakondot, ugyanis védett állat, természetvédelmi értéke 25 ezer forint/egyed.  Ahol kárt okoz, onnan csak elűzni szabad.

Kapcsolódó
9 tipp a vakondtúrások ellen
Ha nincs szerencsénk, akkor kipillantva a kertünkbe, (általunk) nem tervezett kerti munkálatok végeredményét láthatjuk, vagyis vakondtúrásokat. Mit lehet tenni ellenük?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik