Kertünk-Portánk

9 tipp a vakondtúrások ellen

Unsplash
Unsplash
Ha nincs szerencsénk, akkor kipillantva a kertünkbe, (általunk) nem tervezett kerti munkálatok végeredményét láthatjuk, vagyis vakondtúrásokat. Az őszi-téli időszakban pedig még inkább elszaporodhatnak a buckák. Mit lehet tenni ellenük?

Fontos tudni, hogy a vakond védett állat, hasznos – ha nem is gyepünknek. Így korlátozottak a megoldások, bántani nem lehet, de azért nem lehetetlen megszabadulni az állattól. Az Agroinform összegyűjtötte, hogy hogyan lehet elűzni a kertünkből.

  1. Az 100 Hz alatti frekvenciát nem kedveli a vakond, így az ultrahangos vakondriasztók általában jó eséllyel segítenek abban, hogy inkább néhány kerttel arrébb próbáljon szerencsét.
  2. A terpentinnel, petróleummal átitatott rongy a túrásokba dugása kevésbé modern, ám szintén hatásos, jól bevált módszer, mert a vakond nem szereti ezek szagát, illetve akadályozzák a táplálék kiszagolásában is.
  3. Ha most tervezzük a kertet, akkor telepíthetünk vakondhálót, amely nem engedi a felszíni „földmunkákat” az állatok számára.
  4. Vannak vakondűző növények is, ilyen a boróka, a nagy sárfű, amit más néven vakondűző fűnek is hívnak.
  5. Ha közel van a természetes ellensége, akkor annak a vakond nem fog örülni és inkább távozik. Ilyen a bagoly, a nyest, a gólya, a görény is.
  6. Ha sok a vakondtúrás, akkor az azt jelzi, hogy elszaporodtak a kártevők a kertben, így érdemes fertőtleníteni a talajt. Ezt megtehetjük szudáni fű ültetésével vagy különböző kémiai szerekkel is.
  7. Ha éppen mozogni látjuk a vakondot, illetve a túrásait, akkor egy ásóval ki is emelhetjük az állapot, de itt is tartsuk észben, hogy elpusztítani nem szabad. Viszont elvihetjük egy a kertünktől távoli mezőre.
  8. Egy próbát megér a fejjel lefelé vakondtúrásba helyezett sörösüveg is, bár nem mindenki számol be happy endről.
  9. Léteznek vakondriasztó granulátumok, melyek ricinust tartanak, a vájatba szórva 4-6 hétig távol tartják az állatokat.
Kapcsolódó
Középkori kincset rejtett egy vakondtúrás a simontornyai kertben
A lelet becsült anyagi értéke 12 millió 794 ezer forint.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik