Virágzó vidékünk

Középkori kincset rejtett egy vakondtúrás a simontornyai kertben

16. századi ezüstpénzleletet talált egy férfi Simontornyán a kertjében. A lelet becsült anyagi értéke 12 millió 794 ezer forint.

Nem mindennapi, értékes leletet, régi pénzeket rejtő korsót talált meg Simontornyán két helyi lakos, még 2020 őszén. Gárdonyi Róbert nagyszülei kertjében figyelt fel a vakondtúrásra, amelynek tetején ezüstpénz volt – írja a Teol.

Kapcsolódó
4 ezer éves almát találtak Bécsben
A feltárt földműves település időszámításunk előtt 2400 körül volt lakott.

A felfedezést követően Bencze Kornél a Simontornyai Várnap szervezőjével, a török kor, a 16. század ismerőjével megnézték a területet, majd alaposabb vizsgálat után egy korsót találtak a földben, melynek sérülései miatt annak ezüstpénz tartalmának egy része a felszínre került.  Látva a lelet komolyságát, úgy döntöttek, szakemberekre bízzák a feladatot, végül a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum munkatársai, régészei fejezték be a 16. századi éremlelet feltárását.

Az éremlelet értékének becslését Tóth Csaba, a Magyar Nemzeti Múzeum numizmatikai szakértője végezte el. A lelet becsült anyagi értéke: 12 millió 794 ezer forint.

Több, mint másfél ezer ezüstpénz 

Az 1646 darabból álló, 16. századi éremleletben Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénárjain kívül, ritka török akcse (ezüstpénz) volt található. A lelet jelentőségéhez hozzájárul: viszonylag ritka, hogy érem- vagy kincslelet feltárása szakszerűen, régész által történik, majd a pénzes edény szétbontása laboratóriumi körülmények között lehetséges.

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum közlése szerint az érméket 1543-ban rejtették el. A pénzek többségében magyar, osztrák, német és török ezüstérmek voltak, de öt aranyforint is volt köztük.

A lelet idén márciusig tekinthető meg a simontornyai várban, azt követően bekerül a múzeum numizmatikai gyűjteményébe.

Jó, tudni, hogy a jogszabály szerint minden, ami a földben van, az a magyar állam tulajdona. A talált leletek becsült értékének tíz százaléka, de legfeljebb kétmillió forint adható a megtalálóknak.

Kapcsolódó
Ilyen volt háromezer éve egy tóparti luxusház
A házat legalább háromszor elhagyták, majd ismét felújították és lakták.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik