Virágzó vidékünk

Bőrirritációt okozhat a vakondűző érintése

wikimedia.org
wikimedia.org
Jobb kesztyűt húzni, mielőtt hozzá érünk.

Magas, érdekes külsejű növény, kékes szárán lándzsa alakú kékeszöld levelekkel – ez a hasindító kutyatej, más néven vakondűző, nagy sárfű vagy vakondfű a kutyatejfélék családjába, a kutyatej nemzetségbe tartozó növényfaj.

Kapcsolódó
Szépítsük kertünket egzotikus növényekkel
Néhány különleges növénnyel egyedivé és változatosabbá varázsolhatjuk kertünket

A Földközi-tenger térségéből származó kétnyári növény a világ számos pontján elterjedt. Szántók, utak szélén, bolygatott helyeken, félárnyékban nő. Bár feltűnő, szinte már kellemes külsejű, hazánkban javasolt irtani, mivel rövid időn belül kiszorítja az őshonos növényeket.

A vakondűző elnevezést nem véletlenül kapta. A közhiedelem szerint elűzi a vakondokat, ám ehhez nem elég az, hogy el van ültetve, a vakondnak a föld alatt, ásásközben kell megsértenie a gyökereket ahhoz, hogy a növény olyan irritáló szaganyagot bocsásson ki, ami elűzi az állatot. Kertekben éppen ezért a pockok, vakondok elűzése céljából ültetik, ám hatékonysága nem igazolt.

Az azonban biztos, hogy a növény mérgező tejnedvet tartalmaz, ami bőr és szemirritációt okozhat. Éppen ezért ajánlott kesztyűt húzni, mielőtt megérintjük.

wikimedia.org

A növényt a homeopátiában az olajos magvaiból készült hígított kivonatot bőrgyulladások, görcsös köhögés ellen alkalmazzák.

Kapcsolódó
Irtsuk vagy ne irtsuk? Bemutatkozik az alkörmös
Kisgyermekes ás állatbarát családok jobb, ha vigyáznak vele, mert mérgező.
Olvasói sztorik