grosz tamás
Kertünk-Portánk

Termesszék velem: borbolya, a konyha ezerarcú kincse

Gyógynövényként is hasznosítható.

Grosz Tamás nagykörűi hobbikertész kedveli a különleges növényeket is, melyekkel évek óta foglalkozik, sikereit pedig szívesen megosztja a nyilvánossággal.

Kapcsolódó
Termesszék velem: pettyegetett tüdőfű
Teája hatásos légzőszervi megbetegedések ellen.

A “növénybolond” az alábbiakban a hazánkban csak szórványosan ültetett, de a kertekben elég gyakori növényt, a borbolyát mutatja be számos recepttel fűszerezve.

Jellemzői, gondozása, szaporítása

A borbolya nagyon változatos nemzetségű növény, mintegy 450-500 faj tartozik hozzá. 1-5 méter magas, lombhullató vagy örökzöld cserje lehet, hajtásuk tövises. Szereti a magas dombok, lejtőit, az erdők széleit, viszont kitűnően elvan a szárazabb homoktalajokon is. Talajban nem válogatós, a szárazabb helyeket kifejezetten szereti, de kánikulában nem árt locsolni. A borbolya igen ellenálló és igénytelen.

Magasságuk fajtánként változik, a levelek széle élesen fűrészelt, a levéllemez vastag, virágai élénk sárgák. A termés élénk piros ovális bogyó, egész télen át a bokron marad.

A zöld lombú bokrok ősszel aranysárgára színeződnek, a sötét piros lombúak pedig élénk pirosra. Remek áthatolhatatlan nyírott sövénynek. Tavasszal vagy ősszel ültessük őket, szaporításuk dugványról történik. A legjobb eredmények a fásdugványozással érhetők el. Ehhez szeptember-novemberben vágjunk ceruza vastagságú ágakat, és a fás dugványozásnak megfelelően duggassuk el.

Számos fajának C-vitaminban gazdag, fanyarkás ízű termése ehető, az arab országokban árulják aszalva is. Készítenek belőle lekvárt, szirupokat, borok készítéséhez is felhasználják, gyógynövény is.

Íze hasonlít a vörös áfonyáéhoz, de kicsit savanykásabb és nem annyira kesernyés. Termését augusztus-szeptemberben gyűjtjük. A cserje más részeit mérgező hatása miatt ne használjuk fel.

Jó  tudni!

A közönséges borbolyához hasonlító japán borbolya magja, alkaloidot tartalmaz, ezért fogyasztása nem javasolt.

Gyógyhatása

A gyógynövény nagyon régi múltra tekinthet vissza, termése az emésztőrendszeri problémák orvoslásában, fertőzések leküzdésében és az immunrendszer erősítésében segít, mindeközben még C-vitaminnal is ellátja szervezetünket.

A gyökerében található berberin tartalma miatt enyhén mérgező. Nagy mennyiségben fogyasztva  a borbolya hányingert, hányást, görcsöket, veszélyes vérnyomáscsökkenést, valamint a pulzus és a légzés lassulását idézheti elő.

A levelek és a kéreg kivonata orvosi ellenőrzés mellett májpanaszok, elégtelen epetermelés, étvágytalanság, epeelégtelenség okozta székrekedés, valamint szívpanaszok kezelésére használható.

Egyes források szerint antireumatikus hatással is bír.

Az érett termés fogyasztása egészséges, elsősorban étvágytalanság, gyomorproblémák, terhesség alatt fellépő hányinger kezelésére.

Teája készítése egyszerű: a levelekből és a gyökér kérgéből 1 teáskanálnyit kell 1/4 lilter forró vízzel leönteni, öt perc után leszűrni. Napi adag 1-2 csésze főzet lehet.

A borbolyából készített tea simaizom görcsoldó hatása révén jó gyomor-, bél-, máj- és epebántalmak ellen, de fájdalmas menstruáció esetén is fogyasztható. Az érett termések alkaloidot alig tartalmaznak, meghűléses megbetegedésekben alkalmazhatók, enyhe hashajtó hatásúak.

Konyhai felhasználása

A termésben jelentős mennyiségű cukor, almasav, pektin és C-vitamin található. A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe ( segíti a megszilárdulást) és szörpökbe használhatjuk fel.

Savanyú íze miatt citrompótlóként gazdagíthatjuk vele konyhánkat. Az első fagyok után gyűjtött termések már nem olyan savanyúak, mint az ősszel szüreteltek.

A bogyótermés C vitamint, karotinoidokat, antociánokat, cukrot, gyümölcssavakat, pektint tartalmaz. A terméseket édes gyümölcsökhöz, mustba, lekvárba, zselébe (elősegíti a megszilárdulást) és szörpökbe használjuk fel.

Az első fagyok után gyűjtött termések nem olyan savanyúak, mint a korábbiak. Ha ebből akarunk szörpöt készíteni, a terméseket meg kell kocsányuktól tisztítani, kipréselni, vigyázva arra, hogy magvai ne kerüljenek a lébe, miután, ezek keserűek és azzá teszik a szörpöt is.

Receptek borbolyával

Meggyes borbolyalekvár

  • Az érett borbolyát megmossuk és edénybe rakjuk, felöntjük a vízzel és puhára főzzük. Ha megpuhult szitán átpasszírozzuk. A kapott péphez hozzákeverünk cukrot és meggyet, majd lekvárrá főzzük.
  • Üvegekbe öntjük és a tetejére egy csipetnyi nátriumbenzonátot szórunk.
  • Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • A lekvárhoz felhasznált borbolya és meggy mennyiségét tetszés szerint, fele-fele arányban vagy esetleg saját elképzelés szerint lehet adagolni.
  • A cukrot ízlés szerint – ki mennyire szereti a gyümölcsökkel együtt – kell hozzáadni.

Borbolya cukorka

  • A túlérett borbolyatermésből lét préselünk – körülbelül 2 deciliternyit -, a maradékot molinózsákba téve kicsepegtetjük.
  • A kiöntést megkönnyítendő, csőrös lábasban a borbolyalét cukorral (200 gramm) keverjük össze.
  • Ha szükséges, még annyi cukrot adunk hozzá, hogy egészen sűrű kása legyen belőle.
  • Kis lángon, folyamatos kevergetés közben addig melegítjük, amíg folyós nem lesz.
  • Ezután olajjal kikent fémtálcára kis kupacokba lecsepegtetjük, vagy ha van szép formánk, abba öntjük. A cukorkák 24 óra alatt szilárdulnak meg teljesen.
  • Ha a kiöntés közben sok cukor marad az edény alján, akkor a maradékot ismét óvatosan hevítsük fel.

Borbolya puding

  • 3/4 liter vörösbort 1/2 kg frissen készített borbolya lével, 1/2 kg cukorral, két citrom lereszelt héjával és egy darab fahéjjal felforralunk.
  • Utána szitán leszűrjük, majd tovább főzzük.
  • 200 g burgonyaport, 1/2 liter hideg vörösbort jól összekeverünk és folyamatos kevergetés közben a folyadékhoz öntjük.
  • Addig főzzük, míg össze nem áll.
  • A pudingot megnedvesített porcelánformába öntjük, kihűlése után boros mártással tálaljuk.

Borbolya zselé

  • A gyümölcsöket megtisztítjuk a kocsányoktól, megmossuk.
  • 5 percig főzzük, levét kipréseljük.
  • A lét azonos mennyiségű almalével öntjük fel, felfőzzük, azonos mennyiségű cukrot adunk hozzá.
  • Forrón poharakba töltjük, adalékanyagok nélkül zselét képez.
  • Kellemes, savanykás ízű.

Borbolya cukorban

  • Az első fagyok után gyűjtött bogyók oldalát tűvel felhasítjuk és eltávolítjuk a magokat.
  • Hideg vízbe tesszük, kézzel átforgatjuk, majd kivesszük és szitán leszárítjuk.
  • A bogyókat mély tálba tesszük. Tetejét vastagon megszórjuk (körülbelül fele annyival, mint a borbolya tömege) cukorral.
  • A tálat lefedjük és több órára 70-80 °C-os sütőbe tesszük.
  • Egészen addig ott tartjuk, amíg a borbolya teljesen meg nem puhul.
  • Ha kihűlt, üvegekbe tehetjük el.

Borbolyalekvár szilvával

  • 230 g borbolya kocsányát eltávolítjuk, megmossuk.
  • 1,5 dl vízben felhevítjük, áttörjük.
  • 900 g galagonya kocsányát szintén eltávolítjuk, megmossuk, 2,5 dl vízben 5 percig főzzük, áttörjük.
  • 600 g szilvát megmosunk, kimagozunk, 3 evőkanál vízben felfőzünk, áttörjük, vagy még nyersen robotgéppel pürésítjük.
  • A három gyümölcsöt összevegyítjük, félannyi cukrot hozzáadva tovább főzzük.
  • Forrón, üvegekbe töltve száraz gőzbe tesszük.

Borbolyalekvár körtével

  • 400 g borbolya kocsányát eltávolítjuk, megmossuk.
  • 4 evőkanál vízben felhevítjük, áttörjük.
  • 1 kg körtét megmosunk, negyedelünk, 2,5 dl vízben felfőzzük, áttörjük.
  • A két főzetet összekeverjük, félannyi cukorral tovább főzzük.
  • Forrón üvegekbe töltjük, száraz gőzbe tesszük.

Borbolyalekvár almával

  • 160 g borbolya kocsányát eltávolítjuk, megmossuk.
  • 4 evőkanál vízben felhevítjük, áttörjük.
  • 275 g almát megmosunk, negyedelünk, 4 evőkanál vízben felfőzzük, áttörjük.
  • 370 g sütőtököt (kimagozva, meghámozva) 6 evőkanál vízben szétfőzünk, péppé keverjük.
  • A három gyümölcsöt összekeverve megcukrozzuk (feleannyi cukrot adunk hozzá, mint az össztömege), felfőzzük.
  • Forrón üvegekbe töltjük, száraz gőzbe tesszük.

Borbolyaszörp

  • Az első fagyok után gyűjtött terméseket leszemezzük, szétnyomjuk.
  • Kevés vízben, folyamatos kevergetés közben szitán áttörjük.
  • 1/2 kg szörpre 1 kg cukrot számítva ismét felfőzzük.
  • Habját elfőzzük, kihűlése után palackokba töltjük, gondosan lezárjuk.

Borbolyalé

  • A bogyókat megtisztítjuk, kimagozzuk.
  • Krumplinyomón kipréseljük vagy gyümölcscentrifugán kicentrifugáljuk.
  • A lét kisebb üvegekbe töltjük. Az üvegeket körülbelül két hétre, nyitva napra tesszük, vagy meleg helyen tartjuk azért, hogy jól kiforrjon.
  • Ha kész, gondosan ledugaszoljuk.
  • A borbolyalét citromlé helyettesítésére tudjuk felhasználni.

Borbolyaecet

  • A bogyókat megtörjük.
  • A pépet fazékba öntjük és azonos mennyiségű forró vízzel felöntjük.
  • Meleg helyen 6-8 napig érni hagyjuk, majd kendőn átszűrve egy másik nagy fazékba öntjük.
  • 2 dkg élesztőt és egy szelet kenyeret teszünk hozzá.
  • Lefedve ismét meleg helyre állítjuk, plédekkel letakarjuk.
  • 4 hetes érlelés után üvegekbe fejtjük.

A borbolya termesztésének további kulisszatitkairól és felhasználási módjairól Grosz Tamás szívesen ad tájékoztatást Facebook oldalán, vagy e-mailben a ragokamuvek@gmail.com címen.

Kapcsolódó
Kitűnő csemege a savanyított zergeszarv
Ínyenceknek való kedvenc falat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a Sokszínű vidék Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.