Otthon készült

Kitűnő csemege a savanyított zergeszarv

Ínyenceknek való kedvenc falat, vagy ahogyan mondani szokták, igazi kulináris élvezet.

Sokszor elképzelni sem tudjuk, hogy milyen hatalmas tárháza van a növényvilágnak. A különlegességek iránt érdeklődők a világ bármely szegletében járnak, biztos, hogy néhány új szerzeménnyel térnek haza. A Nagykörűben élő Grósz Tamás is ezek közül való. Növénygyűjteménye, kertje páratlanul sokszínű. Most egy általa készített kuriózum receptjét ismertetjük.

A zergeszarv igen különleges, biológiai tulajdonságokkal rendelkező, páratlanul díszes és érdekes növény. Nagyon tetszetős, tölcséres, sárga, rózsaszín vagy égszínkék virágaival magához csalogatja a rovarok sokaságát, szív alakú, sárgászöld, igen ragadós leveleivel pedig megfogja őket.

Virágaiból különlegesen hajlott, zöld, vastag burkú termések fejlődnek. Ezt a burkot a termések növekedése folyamán leveti  és egy zergeszarvra emlékeztető, csonthéjas, fekete, tüskés termést hoz létre. Különleges szarva fiatalon savanyítva kitűnő csemege.

Felhasználása

A fiatal, még nem fásodott terméseket, az ecetes uborkához hasonlóan lehet konzerválni.  Különleges, pikáns íze miatt felhasználása elsősorban salátakeverékekben jön számításba. Magában is finom, roppanó termés, igazi ízorgiához vezet.

Elkészítése

Savanyított zergeszarvat az uborkához hasonlóan teszünk el a következőképpen: a fiatal zsenge zergeszarv terméseket kaporral, tormával, mustármaggal, vagy borsika füvet, üvegbe tesszük és ecetes, sós, cukros páclevet öntünk rá hidegen. Kevés szalicil hozzáadása után az üveget lezárjuk. Íze, ropogóssága évek múlva is megmarad.

A receptért és fotókért köszönet Grósz Tamásnak.

A jó kovászos uborka nem titkolózik
Kérdés, hogy van-e titka a jó koviubinak?
Olvasói sztorik