Kertünk-Portánk

10 emberből 9 nem tudja, hogy mire jó a luffatök

Éretlen termése savanyítva és rántva is kiváló.

Pontos neve hengeres szivacstök vagy luffatök. Hazánkban is megterem, egy nagy teraszon dézsába ültetve is megnő, mi több, ritka látványként kúszva „teríti be” az erkélyt. Támasztékkal kísérletezhetünk vele kerítésként is, mert jól mutat.

A kíváncsi természetű hobbikertészeknek egy próbát megér. A fagyérzékeny növény szabadföldi ültetését maggal a fagyok elmúltával, májusban kezdhetjük. Virágzásakor és terméséréskor bőséges öntözést igényel.

luffatök4

A terméséből fiatal, éretlen állapotban helyenként uborkához hasonló savanyúságot készítenek, és rántva is fogyasztják.

A termést ősszel a fagyok előtt, kocsánnyal együtt szedjük, és szellős helyen, felfüggesztve szárítsuk tovább. Az érett termések teljes kiszáradása után a külső héj eltávolításával előtűnik a rostos világosbarna szövedéke. A rostok a végleges megszáradás előtt is kinyerhetők a termés egyéb részeinek kimosásával.

Az érett termésekből nyert száraz rostokból szivacs, törölköző, körömkefe és talpbetét és papucs is formálható, rostjai házilag készített szappanokhoz is felhasználhatók.

luffatök3

A háztartásban is asztaltakarításhoz, konyhai és fürdőszoba-tartozékok tisztításához is kiváló. A különböző formájú és sűrűségű szivacsból festve, lakkozva dísztárgyak is készíthetők.

Tömítőanyagként matracok és nyergek töltőanyagaként is alkalmazzák.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik