Idén is népszerű a bodai datolyaszilva – írta a Baranya Vármegyei Hírportál.
A bodai datolyaszilva szüret november 8-10. között, péntektől vasárnapig tartott, Keszü Béla és családja várta azokat, akik a narancsszínű gyümölcsöt kedvelik. A datolyaszilva utóérő gyümölcs, így a november elején szüretelt finomságok karácsony tájékára érik majd el a kívánt édes, puha állagot – éretlenül ugyanis csersavtartalma miatt nem ajánlott a fogyasztása. Az érést fel lehet gyorsítani, almával kell „összezárni”, lehetőleg légmentesen. Megfelel erre egy nejlonzsák, vagy egy zárható doboz is.
A bodai datolyaszilva
Keszü Béla célja évekkel ezelőtt az volt, hogy olyan gyümölcs termesztésébe fogjon Bodán, amely Magyarországon nem honos, s különlegességet jelent a hazai kínálatban. A település klímája kedvező a datolyaszilva számára, a termelő szerint Boda déli fekvése, a 212 méteres tengerszint feletti magasság is hozzájárul az ültetvény sikeres gyarapodásához.
Inotai Zsolt is ott járt, 4-5 kilót szedett a mézédes gyümölcsből. Az általa készített fotókon jól látszik, milyen szép is volt az idei termés. Zsolt a datolyaszilva egy részét frissen fogyasztja, a többiből befőttet fog készíteni.
Több mint fél kilós termés
A hatalmas gyümölcsösben létrával, ládával, metszőollóval és kosarakkal felszerelkezve vetették bele magukat a szüretbe. Sokan visszatérő látogatók, évek óta járnak Bodára novemberben, hogy feltankoljanak datolyaszilvával.
Több fajta datolyaszilva közül válogathattak a szüretelők, különböző színárnyalatú és méretű gyümölcsökkel, melyek közül a legnagyobb 550 grammos volt.
Sokoldalú gyümölcs
A datolyaszilva éretten édes és lédús, ezért nyersen is fogyasztható. Joghurtba és kefirbe keverve is nagyszerű vitaminforrás, édes íze remekül kiegészíti a savanykás tejtermékeket, friss, krémes desszertet alkotva.
Süteményekben, pitékben és muffinokban is felhasználhatjuk, mivel édes íze és textúrája jól kiegészíti a sült ételeket, de akár puding is készíthető belőle. Ízletes lekvár, dzsem vagy szósz készíthető a gyümölcsből, amelyeket süteményekhez, kenyérhez vagy joghurthoz adhatunk. Az aszalva datolyaszilva rágcsálnivalóként is megállja a helyét, és salátákhoz is jól párosítható, turmixokhoz és gyümölcslevekhez is kiváló alapanyag.