Kertünk-Portánk

Rukkola a kertben és a balkonon: így lesz folyamatos a termés

Getty Images
Getty Images
Tippek az egészséges és bőséges terméshez.

A rukkola népszerűsége egyre nagyobb, nem csoda, hiszen enyhén borsos, diós aromája tökéletes kiegészítője a salátáknak, szendvicseknek vagy akár pizzának is. Ráadásul nemcsak finom, hanem roppant egészséges is: tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és még az emésztést is segíti.

Ha szeretnél mindig friss rukkolát a tányérodra, itt az ideje, hogy saját kertedben (vagy akár balkonon) is kipróbáld a termesztését. Lássuk, hogyan varázsolhatod ezt a mediterrán finomságot a kerted egyik legegyszerűbben gondozható növényévé!

Miért érdemes rukkolát ültetni?

A rukkola igazi konyhakerti kincs, mert:

Gyorsan nő – alig néhány hét alatt már szedhetők is az első levelek.

Egész évben vethető.

Minimális gondozást igényel.

Aromás és egészséges – Magas vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően remek választás.

Rukkolatermesztési 1×1

  • A rukkola imádja a napos-félárnyékos helyeket, de a nyári hőségben érdemes egy kicsit árnyékolni, hogy ne gyorsan virágozzon el.
  • A talajjal sem válogatós, de a legjobban a laza, tápanyagban gazdag földben érzi magát. Ha a kert földje nagyon kötött vagy agyagos, keverjünk hozzá egy kis komposztot vagy homokot, hogy lazább legyen a szerkezete.
  • A rukkola egyenesen a földbe vethető, nincs szükség palántázásra.
  • Márciustól szeptemberig bármikor vethető, de a legjobb termést tavasszal és ősszel adja. Nyáron a nagy meleg miatt hajlamos gyorsan felmagzani, így akkor érdemes félárnyékba ültetni.
  • A magokat 0,5-1 centiméter mélyre szórjuk, a sorok között hagyjunk 15-20 cm távolságot.
  • Finoman takarjuk be földdel és öntözzük meg.
  • A rukkola szereti a rendszeres, de mérsékelt locsolást. Ha túl sok vizet kap, könnyen megrohad, ha pedig kiszárad, kesernyés lesz az íze.
  • A fiatal palánták körül érdemes kihúzni a gyomokat, hogy ne nyomják el őket.
  • Amint a levelek elérik a 8-10 centiméteres méretet, már szedhetjük is.
  • Ha folyamatosan csak a külső leveleket szedjük le, a növény tovább növekszik és új hajtásokat hoz.
  • Ne hagyjuk kivirágozni! Ha felmagzik, a levelek keserűbbé válnak. Ha viszont mégis virágba borul, gyűjtsük be a magokat, és ültessük el újra.
  • Érdemes 2-3 hetente vetni az új magokat, így egész szezonban lesz friss rukkolánk.
  • Cserépben is termeszthető: Ha nincs kertünk, egy nagyobb virágládában vagy balkonládában is szépen fejlődik.

Kártevők és betegségek

  • Bolhák és levéltetvek – Apró rágásnyomokat hagyhatnak a leveleken. Védekezhetnk ellenük rovarhálóval vagy természetes permetezőszerekkel.
  • Lisztpenész – Ha a levelek fehéres bevonatúak lesznek, csökkentsük az öntözést és figyeljünk a megfelelő szellőzésre.
Kapcsolódó
Kevesen tudják, mi a rukkola magyar neve
Salátákhoz kiválóan passzol, egyre többen kedvelik.
Olvasói sztorik