Kertünk-Portánk

Forró víz a lefolyóban: árt vagy használ? A szerelő eloszlatja a tévhitet

Getty Images
Getty Images
Beleönthetjük a tészta főzővizét?

Sokan, amikor tésztát vagy burgonyát főzünk, gondolkodás nélkül a konyhai lefolyóba öntjük a lobogó vizet. De vajon teszünk-e ezzel jót, vagy inkább ártunk a csöveknek?

Az interneten rengeteg házi praktika kering a lefolyó tisztításáról – szódabikarbónától az ecetes trükkökig. Van, ami valóban segít, más inkább csak látványos kísérlet. A forró víz viszont egyike azoknak a módszereknek, amely nemcsak ártalmatlan, de kifejezetten hasznos lehet.

Egy német Bild lap által idézett szerelő szerint aggodalomra semmi ok: a modern lefolyócsövek hőállósága akár 130 °C-ig terjed, így a 100 °C-os főzővíz sem jelent veszélyt.

A forró vagy lobogó víz teljes biztonsággal önthető a lefolyóba

– fogalmazott a szakember. Persze állandó jelleggel nem érdemes ezzel próbálkozni, de alkalmanként bátran önthetjük a lefolyóba.

Ráadásul a forró víz nemcsak ártalmatlan, hanem kifejezetten tisztító hatású is. A csövek falán lerakódó zsír és ételmaradék könnyen feloldódik a magas hőmérséklettől, így a dugulások megelőzésében is segíthet. Ha némi mosogatószert is keverünk hozzá, a hab fokozza a tisztítóhatást, és még a makacs lerakódások is gyorsabban eltűnnek.

Ez a módszer nemcsak a konyhában működik: fürdőszobai lefolyók, mosdók és zuhanyzók esetében is hatékony, vegyszerek nélkül, költségkímélő módon.

Számos konyhai praktikát megosztottunk már, például hogy hogyan lehet makulátanul tiszta a vágódeszka, hogyan lehet villámgyorsan meggyet magozni és hogyan takarítható fel egyszerűen a kiömlött étolaj.

Kapcsolódó
41 zseniális praktika konyhatündérek ajánlásával
Még a leggyakorlottabb háziasszonynak is lehet újat mondani. Itt a bizonyíték.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik