A kerti zsázsa igazi különlegesség a konyhakertben: mindössze 12–14 nap után fogyaszthatóvá válik, vagyis a leggyorsabban betakarítható, egészséges, ízletes zöldségnövényünk.
Ősi múltú növény
A zsázsát már több ezer éve ismerte és szerette az emberiség. Magjait megtalálták egyiptomi sírokban, Kínában pedig már Kr. e. 1500-ban írtak róla, mint a legfinomabb salátáról. A görög Theophrasztosz részletes leírást adott termesztéséről, a rómaiak pedig afrodiziákumként emlegették. Bár a pontos származási helye vitatott, valószínűleg a mai Irán területéről indult világhódító útjára – olvasható a Wikipedián.
Hogyan vessük?
A zsázsa termesztése egyszerű – akár a konyhaablakban is megoldható. Apró, barna magját elég egy lapos tálkába vagy műanyag dobozba vetni, vékony föld- vagy homokréteg alá. Sötét helyen indul a legjobban, majd amikor kibújik a héjából, már fényre van szüksége. A növény igazi vízimádó: rendszeres öntözést igényel, és akár nedves papíron vagy vattán is nevelhető.
Mindössze 10–12 nap alatt sűrű, zöld „szőnyeget” kapunk, amit ollóval a talaj fölött levágva szüretelhetünk. Fontos tudni, hogy a zsázsa nem hajt újra, ezért érdemes hetenként friss adagokat vetni.
Mire használhatjuk?
A zsázsa enyhén csípős, a tormára és a mustárra emlékeztető íze a friss, ropogós zöldségek mellé kiváló kiegészítő. Vajas kenyéren különösen ízletes, de tehetjük salátába, levesbe, mártásba, sőt teát is készítenek belőle.
Miért érdemes fogyasztani?
Ez az apró növény igazi vitaminbomba. C-vitamin-tartalma kiemelkedő, ezért különösen télen javasolt a fogyasztása. Emellett B-vitaminokat, karotint, káliumot, kalciumot, foszfort, nátriumot, vasat és jódot is tartalmaz. Csípős ízét egy mustárolaj-glükozidának köszönheti, amelynek antibakteriális hatása is van.
Kertünkben is segítségünkre lehet
A zsázsa nemcsak az asztalunkon hasznos. Köztes növényként vetve biológiai védelmet nyújt a gyümölcsfáknak a levéltetvek, a salátáknak és káposztaféléknek a csigák ellen. Dísznövényként is találkozhatunk vele: gyorsan növő zöld szőnyege sorjelzőnek is remek, például lassabban kelő petrezselyem mellé.
Korábban megírtuk, hogy mely zöldségek kedvelik kifejezetten egymás társaságát. Kiderült, hogy miért lehet keserű a frissen szedett uborka és miért nem pirosodik a paradicsom.

