Minden családi ház kertjében ott a helye a diófának, ami szeptember közepétől kezdi ontani a termését. Az utóbbi években azonban megtanultuk egy kellemetlen kártevő nevét: a dióburok-fúrólégyét, aminek a megfeketedett diókat köszönhetjük, írja az edenkert.hu.
A rovar nyár közepén jelenik meg, és a még zöld dió burkára rakja tojásait. Egyetlen nőstény akár 400 tojást is képes lerakni. A dió héján ilyenkor apró fekete pontok, szúrásnyomok láthatók. A kikelő lárvák a külső zöld burok húsát fogyasztják, aminek következtében a dió burka elfolyósodik, majd idővel megbarnul és megfeketedik.
A károsodott burok rátapad a dió héjára, penészesedni kezd, és a termés gyakran jóval idő előtt lehullik a fáról – ezzel sok bosszúságot okozva a kerttulajdonosnak.
Megmenthető a megfeketedett dió?
Egy kis odafigyeléssel a megfeketedett dió jelentős része is megmenthető. A legfontosabb szabály: minél előbb leszedjük, annál kisebb lesz a fekete, ráragadt felület! Ha a burkon még találunk zöld részeket, az jó jel – ezek a diók belül nagy valószínűséggel még egészségesek.
Fekete dió tisztítása
Amint lehet, tisztítsuk meg a megfeketedett diót. Először áztassuk be néhány órára vízbe – ha a héj alatt kukac rejtőzne, ennyi idő alatt elpusztul. Ezután a fekete rész könnyedén eltávolítható: kisebb mennyiségnél elegendő egy fúrógépbe fogott keverőszár, nagyobb adag esetén viszont érdemes betonkeverőt használni. Ha gúla alakú köveket is teszünk bele, a makacs feketeség gyorsan és hatékonyan lejön.
A pucolás után a diókat szárítsuk meg, majd mielőbb törjük fel, és tegyük el télire. Így garantáltan lesz finom diótöltelék a karácsonyi bejglihez.
Korábban már írunk 5 apró trükkről, amitől isteni finom lesz a diós sütemény. Arról is született cikk, miért érdemes főzni a diót. A diópucolás praktikájáról is ejtettünk szót.

