Népszerű gomba az óriás pöfeteg, tekintélyes mérete és finom íze sokakat elcsábít. Ráadásul otthon is termesztheted, írta a Agroinform.
Nem csoda, hogy a pöfeteg gomba ennyire népszerű, hiszen tekintélyes méretével és egyedi formájával nagyon is felhívja magára a figyelmet. Óriási öröm találni egyet belőle, hiszen nem csak szép látvány, hanem finom falat is.
Ismerd meg a pöfeteg gombát
Az óriás pöfeteg a gombákhoz, ezen belül a kalaposgombák rendjébe és a csiperkefélék családjába tartozó gombafaj. Leggyakrabban a tápanyagokban gazdag réteken, legelőkön és erdőkben fordul elő, egész Európa területén. Azért is olyan jelentős dolog találni egyet belőle, hiszen tekintélyes méretekkel rendelkezik. Átmérője akár 40 centiméter, súlya pedig több kilogramm is lehet.
Fiatalon külső felszíne fehér és finoman pelyhes, majd idővel megbarnul. Belső spóratermő rétege kezdetben fehér, majd barna lesz. Fiatal fehér, rugalmas húsú példányait érdemes csak gyűjteni, amelyeknek a bőre könnyen lehúzható. Tisztítás után nagy mérete miatt fel kell szeletelni, majd akár vajban párolva, akár rántva is kiváló.




Minden esetben vigyük el gombaszakértőhöz, mert egyes galócafajták fiatal példányai is nagyon hasonlítanak hozzá
Habár könnyen fel lehet ismerni, azért mint minden gomba esetében, itt is teljesen biztosra kell mennünk, nehogy összetévesszük egy másik, nem ehető gombával. Így hát, ha úgy véljük, óriás pöfeteg gombát találtunk, középen vágjuk ketté és nézzük meg a belsejét. Ha tömött, rugalmas húsú, fehér színű, akkor még fiatal a gomba és ehető. Azonban minden esetben vigyük el gombaszakértőhöz, mert egyes galócafajták fiatal példányai is nagyon hasonlítanak hozzá.
Különálló kalap és tönk nem figyelhető meg a pöfeteg gomba esetén, hanem egy nagy, osztatlan, fehér színű, gömbölyű képződmény. Mielőtt a gomba túl éretté válik, és már nem ehető, a külseje megreped és a fehér belseje láthatóvá válik. Ekkor a legjobb leszednünk, hiszen ekkor a legfinomabb.
Így termesztheted otthon az óriás pöfeteg gombát
Amelyik kertben ideálisak a feltételek, például nitrogéndús a talaj, ott könnyen megterem. Azonban nem mindegy, hogy szórjuk el a spóráit, ha sikerrel szeretnénk járni.
- Fontos, hogy olyan pöfeteget használjunk, amelyiknek már érett, barna spórái vannak.
- Érdemes a spórákat 2 liter vízbe önteni, és egy csipet sót adni hozzá, mert a só megakadályozza a baktériumok elszaporodását.
- 1-2 napig tartsuk szobahőmérsékleten a vizes spórákat, majd öntsük ki oda a kertünkbe, ahol a pöfeteg gombát termeszteni szeretnénk.
- Azonban sajnos egyáltalán nem biztos, hogy valóban sikerrel fogunk járni, így, bár nyugodtan próbálkozhatunk, azért érdemes visszajárni azokra a helyekre, ahol begyűjtöttük, ha biztosra akarunk menni.
Ezért fogyasszunk sok pöfeteg gombát
Nagyon jó húspótló, mivel fehérjéjének összetétele az állati fehérjéhez hasonló. Ezen kívül tartalmaz szénhidrátokat, ásványi sókat, vasat, kinint, B-, D-, és E-vitaminokat.
A közelmúltban beszámoltunk róla, hogy, ha valaki ezeket a hibákat elköveti, ha gyűjtött gombát árul könnyen bírságot kaphat. Arról is hírt adtunk, hogy gombaóriást talált a Bakonyban a pannonhalmi bencés főapát, a vargánya méretére a sokat tapasztalt gombaszakellenőr is rácsodálkozott.

