Mozaik

Humanitárius turizmus avagy így legyél önkéntes Afrikában

Turisták, akik csapatmunkában segítenek, adományoznak és életre szóló élménnyel gazdagodnak.

2002-ben civil kezdeményezésre jött létre az Afrikáért Alapítvány  közhasznú fejlesztési-segélyezési szervezet Magyarországon, Majd két évvel később a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Az alapítvány vezetője a kongói France Mutombo Tshimuanga, aki hazánkban végezte teológiai főiskolai tanulmányait.

A teológus 1999-ben egy amerikai non-profit önfenntartó szervezet által indított humanitárius misszióban vett részt.

Az út során szerzett tapasztalatai, a leírhatatlan nyomor és az élet minden területén jelentkező szükség, a két kontinens közötti szociális különbségek indították arra, hogy szervezett kereteken belül segítsen szülőföldjén, Afrikán.

Szociális misszió

Az Afrikáért Alapítvány a Kongói Demokratikus Köztársaságban oktatási, szociális és egészségügyi téren végez tevékenységet: a fővárosban, Kinshasában az Othniel Általános és Középiskolát, a La Providence árvaházat tartja fenn. E mellett számos fővárosi és vidéki egészségügyi központot támogat és lát el gyógyszerekkel, műszerekkel, vidéken fejlesztési programokat bonyolít le. 2007-től tevékenységük fontos eleme a humanitárius turizmus.

afrika3

Mi is valójában a humanitárius turizmus?

Röviden: olyan turisztikai program, mely ötvözi az egzotikus nyaralás és a humanitárius misszió elemeit. A különleges utazások célja, hogy az aktív pihenés mellett hitelesen, közvetlenül ismertessék meg az utazókkal a fekete kontinens szépségeit, az afrikai hétköznapokat.

Minden résztvevő aktív módon pihenhet, és egy életre szóló emberi és egyben autentikus afrikai élményben lesz része.Az utazóknak a 12-15 napos utak során, az alapítvány helyi tapasztalatainak és kapcsolatainak köszönhetően lehetőségük nyílik biztonságos körülmények között megismerkedni az afrikai élet olyan területeivel és az ország olyan turisztikai látványosságaival is, amelyek egy egyszerű turista számára nem elérhetőek. Szintén páratlan lehetőségként, az évente többször szervezett utazások során különös hangsúlyt kap egy humanitárius mini projekt csapatmunkában történő megvalósítása is, melynek költségeit az utazási díj tartalmazza.

Festenek, felújítanak, vásárolnak

A résztvevők megismerkednek, együttműködnek a helyi lakosokkal, részt vesznek hétköznapjaikban, velük közösen egy az alapítvány aktuális céljaihoz is illeszkedő, egyszerű fejlesztési projektet valósítanak meg, amely humanitárius célt szolgál (az árvaház kifestése, egy egészségügyi intézmény felújítása, egyszerűbb építkezési munkákban való részvétel, tárgyadományok megvásárlása és átadása a rászorulóknak). Meglátogatják az alapítvány által támogatott intézményeket és más rászoruló embereket, intézményeket, közösségeket.

A közvetlen kontaktust szolgálja a szállás is.

Európai igénynek is megfelelő, de a szokványos hotelektől eltérő, családias hangulatú vendégházakban, magánházaknál, biztonságos környéken, lehetőséget nyújtva az afrikaiak hétköznapi életébe való bepillantásra.

afrika2

Az eddigi tapasztalatok kedvezőek. Azok a turisták, akik részt vettek a humanitárius utakon, egybehangzóan mondják, hogy felejthetetlen napokat töltöttek Afrikában. Erről árulkodik egy útibeszámoló néhány sora is:

Segíteni kiváltság!

„Az alapítvány „Segíteni kiváltság!” hitvallása teljesen egybecseng Schweitzer azon gondolataival, ami útjelzőül szolgál:

„Időt kell szakítanod embertársaidra, tégy valamit másokért, ha még oly apróságot is – valamit, amiért fizetséget nem kapsz, csupán a kitüntető érzést, hogy megtehetted. Amit tehetsz, csepp a tengerben, de ez ad értelmet az életednek.”

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik