Mozaik

Így látják a világot házi kedvenceink

A legtöbb állat nem látja olyan színesnek a világot, mint mi. Azt a fantasztikus színérzékenységet, mint ami embereknél létezik, csak néhány majomfajnál sikerült kimutatni.

Az ember 250 finom színárnyalatot és kb. 17 000 kevert színt tud megkülönböztetni. Nem is hinnénk, hogy csak a szürke színnek 300 árnyalata van.

Azt viszont talán nem újdonság, hogy a ha a bika vöröset lát, bedühödik. Ez az elmélet viszont egyetlen ponton hibás, hiszen a bikák, mint ahogyan a tehenek is, teljesen vakok a vörös színre.

Általában elmondható, hogy a vörös szín a legtöbb erdei állatnál álcázó szín.  Miután nincs lehetőségük szőrüket, bundájukat zöldre színezni, így vörössel álcázzák magukat, ellenségeik ugyanis nem tudják megkülönböztetni a zöldet a vöröstől. Az Egyesült Államokban éppen ezért a vadászok sok esetben élénkpiros ruhát viselnek.

Ez is érdekes

  • Csupán a fekete-fehéret képes látni az éjjel is aktív mosómedve, az aligátor és az aranyhörcsög.
  • A háziegér, a macska és a kutya és a nyúl színlátása olyan gyenge, hogy akár színvakoknak is nevezhetnénk őket.
  • A lovak és kecskék számára az ég folyamatosan szürke, ugyanis vakok a kék színre, a juhok pedig sem a kéket, sem a pirosat nem látják.
  • A méhek a színeket csak a virágok keresésekor érzékelik. Amikor hazarepülnek, ismét színvakok.

A BuzzFeed videójából kiderül, hogy az állatok hozzánk képest mit látnak a világból. Milyen színeket érzékelnek, mennyire élesen, vagy éppen lassítva látják a dolgokat. Több, mint érdekes!

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik