Mozaik

Csak tiszta fejjel menjünk kirándulni: a természet nem játszótér

Eltévedni is könnyű, az időjárás pedig bármikor okozhat váratlan helyzetet.

A Pilisi Parkerdő által kezelt erdőterületek közül sok csak karnyújtásnyira helyezkedik el a fővárostól. Olyannyira közel vannak Budapesthez, hogy egyesek megfeledkezhetnek arról: a természet – nyílhat akár a kertünk végéből – soha nem játszótér. Ne feledjük, hogy akár csak egy könnyed erdei sétára is alaposan fel kell készülni – tájékoztat honlapján a Pilisi Parkerdő.

Veszélyesek lehetnek az eltévedések

Egy gondatlanul megválasztott útvonal-rövidítés, a lemerült mobileszköz vagy a térerő hiánya miatti eltévedések rosszabb időjárásban akár veszélyesek is lehetnek, ezért érdemes végiggondolni a természetjárás néhány alapvető, íratlan szabályát.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Legutóbb éppen a Pilisben tévedt el két kiránduló hölgy, akik letértek a turistaútról. Ők telefonon kértek segítséget a rendőrségtől, az egyenruhások pedig a parkerdő szakembereivel karöltve közel egy órás gyaloglás után este 10-kor találták meg az átázott és kimerült turistákat.

Digitális világ és “régimódi” térkép

Mint a parkerdő tájékoztatójában írják: a felgyorsult és digitális világban sokaknak eszébe sem jut, hogy a „régimódi” módszerrel éljen, pedig már a túra útvonalának tervezésekor is segítségünkre lehet egy megfelelő, hagyományos, papíralapú turistatérkép. Habár a „terepen” térképes és irányjelző táblák is segítik a tájékozódást, a biztonság kedvéért vízálló tasakba helyezett térképet nem szabad otthon felejteni.

kirandul3
Fotó: Wikimedia Commons

A GPS-készülékek vagy GPS-es navigációra képes okostelefonok ugyanis lemerülhetnek, vagy csődöt mondhatnak, az erdőben, vagy akár egy hegy takarásában, ráadásul nincs mindig elegendő térerő, vagy internet lefedettség. Elővigyázatosságból mindenképpen értesítsük otthon maradt hozzátartozóinkat vagy barátainkat a tervezett kirándulás útvonaláról, így, ha bármi váratlan történik velünk, lesznek, akik ismerhetik a helyzetünket.

Mielőtt elindulunk, célszerű felkeresni az úti célunknak otthont adó erdőgazdaság honlapját. Az erdőgazdálkodó a kirándulók érdekében az időleges korlátozásokra – például a szélsőséges időjárásra – az interneten figyelmezteti az erdőjárókat. Indulás előtt mindenképpen érdemes tájékozódnunk az időjárásról, mert az erdőben eltérő viszonyokkal találkozhatunk, mint a városban: a hirtelen alászálló köd, hó, jegesedés vagy fagy, netán viharos szél alaposan felforgathatja az eredeti elképzeléseinket.

Ne térjünk le a jelzett turistautakról, jelzetlen és ismeretlen ösvényen soha ne induljunk el! Csak józanul, felelősségünk és öntudatunk teljes birtokában látogassunk az erdőbe, ne másszunk fel szurdokvölgyek sziklaperemeire, meredek sziklákról, hegygerincről pedig semmit ne dobjunk le. Legyünk tekintettel az esetlegesen alattunk túrázó emberekre, és amúgy is minden élőlényre, akivel az erdőn osztozunk.

Csak így, kis odafigyeléssel és tudatos, felelősségteljes hozzáállással lehet igazán örömteli időtöltés a kirándulás – közölte a Pilisi Parkerdő. 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik