Mozaik

Kibontakozhatnak az őstermelők a mozgó piacon

Több mint 15 budapesti irodaházban és a Pilis Parkerdő területén szervezett rendszeres vásárokon már letették névjegyüket a termelők.

A Mozgó Piac Program és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) képviselői a napokban együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek értelmében közösen vállalják a kistermelők, az őstermelők és a családi gazdaságok értékesítési lehetőségeinek elősegítését, valamint a rendezett piaci viszonyok megteremtését – írta közleményében az agrárkamara.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A program másfél éve kezdődött. A tapasztalatok szerint egyre több olyan fogyasztó keresi a mozgó piacokat, mert szeretnék tudni, hogy ki állítja elő az asztalukra került élelmiszert. A termelők mindig örömmel adnak információt az általuk előállított termékekről, nem beszélve arról, hogy az élelmiszerlánc lerövidülésével közvetlenül szolgálják ki a fogyasztói igényeket.

A NAK örömmel karolta fel a Mozgó Piac Program népszerűsítését és közösen jelent meg budapesti helyszíneken, felvállalva a helyi termékek és a helyi piacok fenntartható termeléssel és fogyasztással, az egészségbarát élelmiszerekkel kapcsolatos ismeretek bővítését és terjesztését, a környezet- és a vásárlói tudatosság terjesztését – mondta Győrffy Balázs, a kamara elnöke.

A Mozgó Piac Program népszerűsítésével segítik a gazdákat, a kistermelői és őstermelői termékeket, valamint a tudatos élelmiszer-választást. A cél a gazdáknak piaci lehetőséget biztosítani, hiszen a megtermelt árut el kell juttatni a vásárlókhoz, de a vásárlóknak is nyitottá kell válniuk ezekre a termékekre, és fontos különbséget tenni az olcsó dömpingáras termékek és a kézműves élelmiszerek között – olvasható az agrárkamara közleményében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik