Mozaik

Kik és miért találták fel a szalonnasütő-vasat?

Az ország több vidékén újdonság az eszköz, pedig már a 19. század óta létezik.

A legenda szerint a szalonnasütő vasat a salgótarjáni acél- és tűzhelygyár munkásai találták fel sok évtizeddel ezelőtt.  A Nógrád megyei város két gyárában dolgozó munkások készítették el az ott előállított fémszerkezetek és alkatrészek felhasználásával az első szalonnasütő-vasakat. A tányér rész kezdetben négyzet alakú volt, melyet később a kerek forma váltott fel és megjelent rajta a szalonnából, kolbászból kisülő zsír elvezetésére kialakított kiöntő csőr is. A szalonnasütő-vas szárait eleinte húzott acélpálcákból készítették.

Miért gondolták így?

A gyárakban 8 órakor volt lehetőségük reggelizni a munkásoknak. Ekkor előkerült a batyukból, táskákból a szalonna, a kenyér és némi zöldség is. Fémmegmunkáló üzemekről lévén szó, könnyen meg is süthették a szalonnát a munkahelyen a kohók, kemencék átforrósodott felületein.

A szalonna a felforrósított tányérok közé került, melyeket a nyelek segítségével összenyomtak.

Így a szalonna ropogósra sült, a kifolyó, felesleges zsírral pedig meg lehetett locsolni a kenyérszeletet. A zöldséget a szalonnás kenyér mellé, vagy feldarabolva, szintén a kenyérre helyezve lehetett elfogyasztani. A kiadós, laktató eledel gyorsan és egyszerűen elkészült. Ezt követően folytatódhatott a munka.

Ma a szalonnasütő-vas a kerti sütés-főzés elengedhetetlen kelléke! Hasznos szerszám szalonna-, vagy kolbászsütéshez, húsok, zöldségek grillezéséhez! Az ország több vidékén újdonságként hat ez az eszköz, pedig már a 19. század óta létezik.

A szalonnasütő-vas mai, modern formájában praktikusabb, kissé könnyebb, mint 100 évvel ezelőtti elődei, viszont az ezzel az eszközzel készített ételek íze még mindig őrzi a hagyományos alapanyagok, a friss, egészséges zöldségek ismerős, házias ízeit! Manapság elengedhetetlen kelléke szalonnasütéseknek, piknikeknek! Így!

Hogyan használjuk?

A tűzben felforrósított korongok közé helyezzünk néhány szelet szalonnát (kolbásszal is tökéletes lesz), a kisülő zsírral locsoljuk meg a kenyerünket és már kész is a “csöpögtetős kenyér”, mely friss zöldségekkel a legfinomabb! Gyors, egyszerű és tiszta!

Olvasói sztorik