Mozaik

Csillagászati ára van a fekete tyúkfajnak

A baromfik "lamborghinije", így is hívják a különleges és igen szép Ayam Cenami tyúkokat.

A tyúkokat Ázsiában misztikum övezi, nem csak a tolla, de a fekete húsa miatt is. Színüket egy különleges genetikai elváltozás, a fibromelanosis okozza. Nem mindannapi rítus ilyen állatot fogyasztani, bár az árát tekintve közel sem olyan egeket rengető, mint Amerikában vagy Európában. Ezen régiókban valódi luxuscikknek tekinthető elképesztő ára miatt.

A ritka tyúkfajta példányaiért  2 500 dollárnyi, azaz 550 000.-Ft körüli összeget is elkérnek.

Ennek ellenére is van rá kereslet. Paul Bradshaw, az amerikai Greenfire Farms tulajdonosa állítja, hogy a ayam cemani az eddigi  legkeresettebb madár. -írja  dailymail.co.uk
“Hiába, soha nem tudhatjuk, hogy mi ad lendületet az emberek fantáziájának.” A gazda becslése szerint az elmúlt évben mintegy 500 Cemanit értékesített, volt, hogy darabját 5 000 dollárért. Véleménye szerint, ha többen kezdenek el tenyésztésével foglalkozni, akkor valószínűleg esik majd ára, bár még így is kevés étteremnek kerül majd fel a kínálatába.

cemanifarms

Az Ayam Cemani tyúkot először 1998-ban importálta Európába az indonéz Jáva szigetről, egy holland tenyésztő, Jan Steverink. Jelenlegi készleteket Hollandiában, Németországban, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban tartják, ebből a ritka fajból.

2

5

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik