Mozaik

10 gyönyörű és hangulatos adventi vásár Európából

Fények, meghittség, szeretet, ünnepi forgatag, tradíciók – karácsony közeledtével.

A földkerekség minden pontján, így Európában is megnyíltak a karácsonyi vásárok. Az adventi időszak fényei és hangulata bejárják a világot, így Európát is. Az alábbi összeállítás meglehet szubjektív – hiszen a budapesti és a sok magyar vidéki település például nem szerepel benne, nekünk pedig a legszebbek közé való –, de átadja az ünnepi készülődés meghittségét, szépségét. Íme egy rövid „vásári turné” az öreg kontinensről.

Köln

Évente mintegy 4 millió ember látogat el kölni dóm környékén rendezett vásárra, mely Németország egyik legnépszerűbb karácsonyi kavalkádja. A hangulatot 100-nál több színpadi előadás színesíti.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Krakkó

Krakkó történelmi városközpontjában, az óvárosban fogadja a karácsonyi piac a látogatókat. A romantikus környezetben a lengyel vodka a legkedveltebb ital. A vásár fő attrakciója az 1937 óta minden évben meghirdetett betlehemes-készítő verseny.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Bécs

Az osztrák főváros vásárán látható Ausztria legnagyobb betlehemese. A régi hagyományokat őrizendő, közel három évtizede úgy döntött a város elöljárósága, hogy az adventi vásárokon kerüljenek előtérbe a kézműves termékek – az azt megelőző években egyre inkább elszaporodott tömegcikkek árusítása helyett.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Bázel

Ez a karácsonyi vásár a legnagyobb volumenű Svájcban. Mintegy 180 piaci standon kínálják portékáikat az árusok, s itt is megtalálja mindenki azokat a kézműves alkotásokat, amelyekre az ünnepkörben vágyik.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Strasbourg

Az idei már a 446. karácsonyi vásár a francia városban, ezáltal ez a legrégebbi egész Franciaországban. A tipikus, fából készült piaci standok, a gyönyörű fények hűen tükrözik az advent hangulatát, megnyugvást adnak a léleknek.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Bruges

Belgium legnagyobb karácsonyi vásárán ünnepi díszbe öltözik az óváros. Karácsonyi fények díszítik házakat, csodás látvány fogadja a látogatókat, amikor az est leszáll. Jellegzetes hangulatot ad a vásárnak, hogy onnan indulva lovas kocsis körutazást tehetnek a városban a látogatók.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Madrid

Madrid karácsonyi vásárának a csúcsa az új esztendő első napjaira húzódik, de addig is fergeteges a Plaza Mayor hangulata. Január 6-án tartják a “királyi felvonulást”, amikor a napkeleti bölcsek elhozzák a karácsonyi ajándékot.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

London

A Winter Wonderland, azaz a Hyde Park karácsonyi fergetege minden látogatónak felejthetetlen élményt nyújt. Van itt is minden: óriáskerék, hullámvasút, jégpálya, s természetesen sok-sok karácsonyi ajándékot kínáló árus is.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Göteborg

Svédország legnagyobb adventi kavalkádján, ezen a varázslatos helyszínen 5 millió izzó fénye ragyogja be a területet. Svéd specialitások, zenés színpadi produkciók csalogatják a vendégeket, akik rénszarvas vontatta szánra is felülhetnek ilyenkor.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia

Nürnberg

A Christkindlesmarkt a világ legrégebbi karácsonyi vásárainak egyike. A hivatalos dokumentumok szerint 1610-től kínálják itt termékeiket a kézművesek, köztük a helyi karácsonyi specialitást, a nürnbergi mézeskalácsot.

Fotó: Wikimedia
Fotó: Wikimedia
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik