Mozaik

Földházakban pihenhetnek a turisták az épülő dák faluban

A nemesek egykori életkörülményeit impozáns épület mutatja majd be.

Románia nyugati-részén, a Retyezát hegység tövében, a Zerge-havasokban dák falu építésébe kezdett egy fiatalokból álló civil csoportosulás.

A dákok ókori népcsoport, melynek kialakulása az időszámítás előtti első évezredre tehető, feltevések szerint központjuk a mai Erdély területén volt. Nem véletlen tehát, hogy itt, az alig 100 lakosú Ohaba Sibişel (Sebes) település mellett álmodta meg a történelmi dokumentumok alapján tervezett eredeti dák falu létrehozását a Hunyad Megyei Motoros Egyesület.

Fotó: Facebook/Sargetia Dacian Village
Fotó: Facebook/Sargetia Dacian Village

Sargetia lesz a település neve

A tervek szerint a 11 múzeumnak és a 9 – az egykori mesterségek eszközeit bemutató – műhelynek berendezett kör alakú dák ház mindegyike fából, kőből, agyagból és szalmából készül el. Mivel turista látványosságot kívánnak teremteni, szálláshelyként hét földházat is építenek. Lesz egy kétszintes „impozánsabb” épület is, amely arra utal, hogy a dák nemesek azért jobb körülmények között éltek. A múzeumokban a régészeti feltárások során előkerült dák használati tárgyakat, szerszámokat láthatnak majd az érdeklődők.

Fotó: Facebook/Sargetia Dacian Village
Fotó: Facebook/Sargetia Dacian Village

Jövő évben már várják a látogatókat

Egyelőre önerőből, de nagy lendülettel folyik az építkezés. Várhatóan néhány ház külső szerkezete elkészül, hogy abban a tél folyamán a belső munkákat folytathassák. Egyre több önkéntes is az egyesület segítségére sietett. Várhatóan 2016 végén néhány múzeumot és műhelyt megnyitnak a nagyközönség előtt, akik pedig több időt szeretnének eltölteni a helyszínen, azok sátortábort verhetnek, mert a szálláshelyként tervezett földházak addigra csak akkor készülhetnek el, ha az egyesület támogatást kap a falu további építéséhez.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik