Mozaik

Népzene kíséri a jövő évi össznemzeti zarándokvonatot Csíksomlyóra

A zenészek mindig annak vidéknek a muzsikáját játsszák, ahol éppen jár majd a vonat.

Jövőre is indul zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba. A Székely Gyors-Csíksomlyó Expressz nevű zarándokvonat 2016. május 13-án indul és 16-án, pünkösdhétfőn érkezik vissza – írta az MTI.

Búcsú és koncert

A négynapos program legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. A jövő évi utazás záróeseménye a Csík zenekar ingyenes szabadtéri koncertje lesz pünkösd vasárnap, Madéfalván.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A Csíksomlyó Expressz Szombathelyről indul és Sopron, Kapuvár, Csorna, Győr, Komárom, Tatabánya érintésével érkezik Budapestre. A fővárosból, a Keleti pályaudvarról a Székely Gyorssal egy szerelvényként indul  tovább Erdélybe.

Az összekapcsolt, „össznemzeti zarándokvonat” jövőre is 16 kocsiból áll, 1100 ember utazhat rajta.

A szerelvényt II. Rákóczi Ferenc arcmásával díszített mozdony húzza majd.

A vonatot Budapesten a hagyományokhoz híven egy katolikus pap és egy református lelkész is megáldja indulás előtt.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A vonaton élő népzene szól majd, a zenészek mindig annak vidéknek a muzsikáját játsszák, ahol éppen jár a vonat, így az utazás egyben zenei kalandozás is lesz.

A zarándokokat felcsíki és alcsíki falvakban, székely családoknál szállásolják el.

2008 óta minden pünkösdkor indul zarándokvonat. Az első Székely Gyors 400 zarándokot szállított, 2010 óta két vonat is indul. Tavaly 1100 ember utazott a Székely Gyors-Csíksomlyó Expresszel a csíksomlyói búcsúba.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik