Mozaik

Megkezdődött a szentév a Vatikánban

A szentév egyik kiemelkedő eseménye kalkuttai Teréz anya szentté avatása lesz.

Ferenc pápa ma délelőtt saját kezével tárta ki a Szent Péter Bazilika előcsarnokában lévő szent kaput. A katolikus egyházfő, aki megválasztása óta azt hirdeti, hogy az egyház tárja ki kapuit a rászorulók előtt, az irgalmasság szent évét elindítva, a Szent Péter Bazilika szent kapujának megnyitásával jelképesen megtette ezt a lépést – írta az MTI.

vatikan2

A kapu megnyitása a szentév kezdetét is szimbolizálja

Szent kapunak nevezik a négy római bazilikának (a Szent Péter, a lateráni Szent János, a Santa Maria Maggiore és az egykori római városfalakon kívüli Szent Pál Bazilikának) azt az ajtaját, amelyet a katolikus egyházi hagyomány szerint csak a szentévekben nyitnak ki. A Szent Péter Bazilika szent kapuja a legutóbbi, 2000-ben rendezett szentév lezárása óta zárva volt.

A társadalmi kirekesztés és szegénység ellen kampányol a pápa

A Vatikán bejelentése szerint Ferenc pápa a szentév minden péntekén valamilyen „rendkívüli gesztust” tesz: ez elsősorban családok, közösségek, betegek, hajléktalanok, rabok, menekültek meglátogatása lesz. Az egyházfő így kívánja felhívni a figyelmet a társadalomban tapasztalható kirekesztésre és szegénységre.

Szentté avatják Teréz anyát

vatikan3

A szentév egyik kiemelkedő eseménye kalkuttai Teréz anya szentté avatása lesz szeptember 4-én. A szegénység elleni küzdelem szószólójaként Nobel-békedíjjal is kitüntetett néhai apácát II. János Pál avatta boldoggá 2003-ban.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik