Mozaik

Minősítik a magyar malacokat: egyik szempont a hús márványossága

Sajátos, különleges íz- és illatvilág kell az elismeréshez.

Eddig 180 sertéstartó és feldolgozó üzem, illetve kereskedelmi egység csatlakozott a Kiváló Minőségű Sertés (KMS) eredetigazolási programhoz, amelynek köszönhetően évi mintegy 1,3 millió, sertésből előállított hús és húskészítmény vált jogosulttá a védjegy használatára – írta az MTI.

A KMS-védjegyet viselő áru esetén garantált, hogy a sertés Magyarországon született, kizárólag GMO-mentes gabonán nevelkedett, valamint a húsa meghatározott márványozottsággal és sajátos, különleges ízzel és illatvilággal rendelkezik. Ennek eredményeként a tavaly bevezetett minőségellenőrzési rendszer segíti a tájékozódást.

A védjegyet a termékek minőségét és az előállítás élelmiszerbiztonsági, nyomon követhetőségi, állatjólléti, takarmányozási, higiéniai és termeléstechnológiai feltételek vizsgálatát követően a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) ítélheti oda a gazdaságoknak és vállalatoknak.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A magyar sertéshús minősége külföldön is egyre elismertebb, a sertéshús-kivitel 2014-ben meghaladta a 139 ezer tonnát. Az export nagy része Romániába, Olaszországba és Japánba került, de egyre növekvő a magyar sertéshús piaca Horvátországban, Szlovákiában és Spanyolországban is.

Kié lehet kiváló minőségű hús?

A Kiváló Minőségű Sertéshús védjegy használatát pályázat útján nyerhetik el sertéshizlaló vállalkozások, őstermelők, sertés vágóhidak, daraboló és feldolgozó üzemek csakúgy, mint a kereskedelmi és vendéglátóipari egységek. A KMS egy vertikális, egymásra épülő tanúsítási rendszer, ami azt jelenti, hogy a takarmánytól kezdve, a sertéshizlaldákon, vágóhidakon, daraboló és feldolgozó üzemeken át, egészen a kiskereskedelmi vagy vendéglátó ipari egységekéig, a teljes folyamat nyomon követhető és megfelel a tanúsítási rendszer kritériumainak. Ez azt is jelenti, hogy csak olyan termékre kerülhet a KMS védjegy, amely olyan alapanyagból készült, amely szintén rendelkezik a védjeggyel.

Olvasói sztorik