Mozaik

Öntsünk ólmot, főzzünk gombócot, hallgassuk a disznó röfögését Szilveszter éjjelén!

A szilveszteri babonák közül napjainkra csak néhány rítus maradt meg, ezeket hagyományként őrizzük. Íme néhány közülük.

Régi szokás az óévet zajosan búcsúztatni, korábban ehhez mindenféle háztartásban fellelhető, zajkeltésre alkalmas eszközt felhasználtak. Ezek mai megfelelői a trombiták, a petárdák, a pezsgődurranás. A lármával igyekeztek távol tartani az ártó erőket – mutat rá cikkében az Életszépítők Magazin.

Ólomöntés

Ahogy manapság, úgy régebben is kíváncsiak voltak az emberek arra, hogy mit tartogat az új esztendő, ennek érdekében különböző jósló rítusokat találtak ki.  Az egyik legrégebbi – mára feledésbe merült – hagyomány a szilveszteri ólomöntés. A folyékony ólmot hideg vízbe csorgatták, mire a megszilárdult ólom a legkülönfélébb alakzatokat vette fel. Ezekből a szabálytalan alakzatokból próbálták kiolvasni a jövőt – előre meghatározott formákat ruháztak fel egyszerű és direkt jelentéstartalommal. Lányos házaknál az ólomöntést férjjósláshoz is előszeretettel használták – a leendő férj nevének kezdőbetűjét próbálták kitalálni a formából.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Az ólomformák jelentése

Angolna: a következő év eseményekben gazdag lesz

Egér: új szerelem a láthatáron, vagy a meglévő kapcsolatba új tűz költözik

Fej: az álomférfi hamarosan eljön

Hagyma: bosszúság várható

Harang: még nem tud róla, de úton van a baba

Kulcs: anyagi fellendülésre számíthat

Labda: nagy boldogság várja

Sárkány: sok pénz van kilátásban

Szőlő: vidám év lesz, siker koronázza az elképzeléseket

Éjféli gombócfőzés

A szerelemjóslás másik közkedvelt módja volt az éjféli gombócfőzés. A hajadonok  tésztát gyúrtak, 13 gombócot formáltak. Tizenkét gombócba egy-egy férjjelöltjük nevét rejtették. A 12 jelölt kigondolása kis falvakban különösen nagy kihívás lehetett, az eladósorban lévő lányoknál feltételezhetően egyezett a lista. A gombócokat egyszerre dobták lobogó vízbe éjfélkor, s amelyik gombóc legelőször jött fel a víz felszínére, az tartalmazta a leendő férj nevét. Ha az üres gombóc főtt meg legelőször, azt jelentette, hogy az új esztendőben nem kerül sor a menyegzőre.

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Régi szokás volt a lencsébe mandulaszemet vagy más apróságot főzni, és az a leányzó, aki ezt megtalálta, a hiedelem szerint férjhez ment az új esztendőben.

Mit jelentett a disznó röfögése?

A házassági jövendöléssel kapcsolatos másik rítusba a család hízódisznóját, disznóit vonták be: az eladósorban lévő lányok megkopogtatták vagy megrúgták a disznóólat. Ha a háztáji röfögéssel válaszolt, az azt jelentette, hogy az új esztendőben a hajadonnak bekötik a fejét, azaz férjhez megy. Ha több eladósorban lévő lány volt a háznál, a lányok csontot dobtak a kutya elé: úgy tartották, amelyikét az eb először kapja el, az a lány megy leghamarabb férjhez.

Időjóslás

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

A néphit szerint a szilveszteri időjárás is a várható termésről árulkodik. Ha az év utolsó éjjelén eső esik, az Újév reggele pedig verőfényes, nem várható jó termés. Ha az időjárás Szilveszter éjjel és Újév napján egyforma, bő termés várható. Az Újév időjósló napnak számított: ha Újév napján csillagos az ég, rövid lesz a tél. Ha Újév hajnalán piros a horizont, szeles lesz az esztendő.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik