Mozaik

A román bíróság szerint Székelyföld nem létezik, így népszerűsíteni sem lehet

Mivel Székelyföld hivatalosan nem létezik, turisztikai úti célként sem lehet népszerűsíteni – ez az egyik indok, amellyel a Hargita Megyei Törvényszék elutasította a Székelyföld turisztikai népszerűsítése érdekében létrehozott szövetség bejegyzését – írta a Székelyhon.

Gyilkos-tó, Fotó: Wikimedia Commons
Gyilkos-tó, Fotó: Wikimedia Commons

A Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség létrehozását tavaly novemberben kezdeményezte tizennégy Hargita, Kovászna és Maros megyei turisztikai és vidékfejlesztési egyesület, amelyek Székelyföldet turisztikai úti célként igyekeznek népszerűsíteni. A szövetséget a Hargita Megyei Törvényszéken szerették volna hivatalosan bejegyeztetni, de a bírónő kifogásolta a Székelyföld kifejezést, és megváltoztatását kérte.

Békás-szoros, Fotó: Wikimedia Commons
Békás-szoros, Fotó: Wikimedia Commons

A kezdeményezők nem adták fel, a könnyebb értelmezés céljából fellebbezésükben úgy fogalmaztak, hogy Székelyföld turisztikai desztináció, mert ez a fogalom szerepel a turisztikai törvényben, ráadásul ehhez hasonló egyesületek – turisztikai desztinációk – működnek Romániában.

Székelyföld – mint turistacélpont – a román piacon is létezik, a nyelvi jogok chartája pedig kimondja: támogatni kell a helynevek, hagyományos nevek használatát.

Székely ház-Csíksomlyó, Fotó: Wikimedia Commons
Székely ház-Csíksomlyó, Fotó: Wikimedia Commons

A hatályos törvények szerint Székelyföld hivatalosan nem létezik!

A törvényszék újra elutasította a szövetség kérelmét. Az ítélet indoklása szerint a civil szerveződés a Hargita, Kovászna és Maros megye egyes területeiből álló Székelyföldet érintő turizmust igyekszik népszerűsíteni, de a hatályos törvények szerint ilyen területi szervezeti egység nincs Romániában!

„Mivel Székelyföld hivatalosan nem létezik, ezért a terület turisztikai népszerűsítése sem elfogadható a törvényszék részéről a szövetségnek a nyilvántartóba való bejegyzésével” – olvasható a Szikszai Enikő csíkszeredai bíró által aláírt ítéletben.

Marosvásárhely, Fotó: Wikimedia Commons
Marosvásárhely, Fotó: Wikimedia Commons

A világhálón egyébként néhány kattintással számos olyan román nyelvű turisztikai honlapot és blogot találunk, amelyek a Hargita Megyei Törvényszék döntése ellenére a többek között „Erdély gyöngyszemének” nevezett, különleges szépségű Székelyföldre hívják fel a figyelmet. De Székelyföldet közösen népszerűsíti évek óta a Hargita és Kovászna megyei tanács is a Bukarestben megszervezett turisztikai kiállításokon és vásárokon.

A döntést a szövetség megfellebbezte a marosvásárhelyi táblabíróságon, és segítséget várnak a jogvédő szervektől.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik