Mozaik

Vigasság lesz Mohácson, 1000 beöltözött busó búcsúztatja a telet

Február 4-9. között újra fergeteges program a világ egyik legkülönlegesebb télűző karneválján.  határtalan jókedv, bábuégetés farsangfarkán, nagy vonulás vasárnapon, sokác étekkel, maszkkészítőkkel.

A mohácsi sokácok messze földön ismert népszokása, a busójárás idejét a tavaszi napfordulót követő első holdtölte határozza meg. Régen Farsangvasárnap reggelétől Húshagyókedd estéjéig tartott a mulatság. A Farsang utolsó csütörtökjén a gyermekek öltöznek maskarába. A busójárás a más népek hiedelemvilágában is megtalálható télbúcsúztató, tavaszköszöntő, oltalmazó, termékenységet varázsló ünnepek családjába tartozik.- olvashatjuk a mohacsibusojaras.hu oldalon.

Fotó:wikipedia.org
Fotó:wikipedia.org

Mohácson a hagyomány eredetét a törökűzés legendájával is magyarázzák

A mondának – mely szerint a Mohács-szigeti mocsárvilágba menekült őslakos sokácok megelégelve a rabigát, ijesztő álarcokba öltözve, maguk készítette zajkeltő eszközökkel, az éj leple alatt csónakokkal átkelve a Dunán, kizavarták a törököket Mohácsról – aligha van történeti alapja.

A népszokás megjelenéséről a XVIII. század végéről vannak az első adatok. A busó öltözete régen is olyan volt, mint ma: szőrével kifordított rövid bunda, szalmával kitömött gatya, bocskor, fűzfából faragott, hagyományosan állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc és az elengedhetetlen marhakolomp vagy kerepelő. Az így beöltözött busókat kísérik a jankelék, akiknek az a szerepe, hogy távol tartsák az utca népét, főleg a gyerekeket a busóktól.

Fotó: mohácsibusójárás.hu
Fotó: mohácsibusójárás.hu

Amióta a Világörökség részévé vált a Busójárás,  egyre nagyobb népszerűségnek örvend

Akik az idén ellátogatnak Mohácsra, azok már a majdnem 1 hetes programon vehetnek részt. A népzenei bemutatók, tánccsoportok fellépése mellett  lesz Nemzetközi Farsangi Dudástalálkozó, sőt meghallhatják az érdeklődők Mohács zenéjét is.  Maszkok, busókellékek és egyéb népművészeti tárgyak változataiból nem lesz hiány, sőt, busómaszk faragók és  más  népművészeti tárgyalkotók munkáiból láthatnak kiállítást. Lesz maszkfaragó-bemutató, csipkeverés, farsangi játék, szekérdíszítés és busólakodalmas.  A vásári forgatagban hagyományos ízeket, például cserépben főtt babot  is kóstolhatnak a látogatók.

A főnap természetesen az idén is vasárnap lesz, amikor 1000 beöltözött busó indul meg a Sokác-negyedből.

Az idei részletes program a mohacsibusojaras.hu oldalon található.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik