Mozaik

Készülhet-e mesterségesen konyhasó? Igen, készülhet

Nem állítjuk, hogy nagyüzemileg is működik a folyamat, de kérdésként felmerül. Ha ugyanis jódozzák, tisztítják, akkor előállítani sem lehetetlen.

A témát a napokban egy disznótoron járva a böllér vetette fel. Tapasztalatait megosztva mondta, hogy a boltokban kapható finomított só nem alkalmas a megfelelő tartósításra és talán még ízesítésre sem. A disznóságok sózására a legalkalmasabb a durva, bányászott só. Mint említette, a finomított só útja és eredete bizonytalan, mint ahogyan a vele készített sonka, kolbász és szalonna íze és tartóssága is. A hentes szerint az igazi a “piszkos”, nagyon durva só, az biztosan a természetből származik.

Egy pillanatra felmerült  kérdés: létezhet olyan só, ami nem a természetből származik?

Igen, létezhet! Utánanéztünk, hogy a só, azaz a nátrium-klorid (NaCl) hogyan állítható elő.  Nem kellett hosszasan kutakodnunk, nyomban találtunk egy általános iskola 7-8. osztályosainak szóló kémiai tananyagot. A videó megerősítette hentes barátunk szavait: miért ne lehetne ipari méretekben is előállítani a sót?

Fotó: Wikimedia Commons
Fotó: Wikimedia Commons

Íme, amivel senki ne próbálkozzon: konyhasó készítése “kicsiben”

Mint a filmben látható, kell hozzá por alakú klórmész, melyet meglocsolunk sósavval. Ebből keletkezik a sárgás színű, mérgező klórgáz, melyből felszívunk egy adaggal.

Elővesszük a nátriumot, mely puha fém, könnyen vágható. Leszelünk belőle egy darabot. A nátrium nagyon reakcióképes, ha kapcsolatba kerül vízzel, akkor hevesen égni kezd, és robban. Ezért a maradékot vissza kell tenni abba a tartályba, ahonnan kivettük.

A levágott nátrium darabkát kémcsőbe tesszük, óvatosan klórgázt adunk hozzá, majd melegítjük. A nátrium megolvad, reakcióba lép a klórgázzal, és égni kezd. A folyamat végén „valami fehér marad” végterméknek! Ugye kitaláltátok? Konyhasó lett belőle.

Hentes barátunkra gondolva szavai jutnak újra eszünkbe: így készülhet mesterségesen a konyhasó!

Olvasói sztorik