Mozaik

Két kisgyermek rajzai díszítik az országban közlekedő mesevonatot

Ünnepélyesen felavatták, így hamarosan forgalomba állhat a MÁV-START azon TRAXX mozdonya, amelyet a „Ha nagy leszek, vasutas leszek!” című gyermekrajzpályázat győztes alkotásai díszítenek. A pályázatot holtversenyben megnyerő 9 éves, budapesti Haidekker Zsófia, illetve 12 éves, zagyvarékasi Farkas András rajzai alapján készült grafikák a jármű két oldalát ékesítik. A vasúttársaság 8-12 éveseket érintő, Európában szinte egyedülálló kezdeményezése nagy sikert aratott – közölte a MÁV-csoport.

Arra, hogy nem reklámozási céllal gyermekrajzok kerüljenek egy mozdonyra, a közelmúltban csak az Egyesült Királyságban akadt példa, ahol az egyik nem állami vasúttársaság ilyen módon díszített és helyezett forgalomba egy különleges karácsonyi vonatot.

A 2015 őszén lebonyolított pályázatra több mint 500 gyermek küldött be – ceruzával, festékkel, tollal, filctollal, zsírkrétával készített – rajzot.

Fotó: MÁV-csoport
Fotó: MÁV-csoport

A pályaműveknek vasúttal kapcsolatos élményt kellett ábrázolniuk. A MÁV szakembereiből és egy könyvillusztrátorból álló szakmai zsűri által legjobbnak ítélt két munka alkotója a „mozdonymatrica” mellett – iskolai osztályukkal közös – látogatást nyert a Magyar Vasúttörténeti Parkba.

Ezeken az útvonalakon közlekedik

Az új esztendőre a főnyeremény, vagyis az érintett TRAXX mozdony matricázása is elkészült. A jármű hamarosan útra kel az országban. A forgalomban az 1-es (Budapest–Hegyeshalom), 8-as (Győr–Sopron), 30-as (Dél-Balaton), 80-as (Budapest–Miskolc), 100-as (Budapest–Szolnok–Záhony) és 120-as (Budapest–Szolnok–Békéscsaba) vasútvonalakon találkozhatnak vele az utasok a következő időszakban.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik