Mozaik

Egy falu, ahol rend, fegyelem és döbbenetes gazdagság van

Minden lakosnak csodás háza, autója és igen jelentős, 250 ezer dollár szerepel a bankszámláján. Még mindezt lehet fokozni. A falu egy több ágazatot érintő ipari cég, mely a tőzsdén is szerepel! A falusiak maguk a részvényesek. Ezt már nem sokan mondhatják el magukról.

Huaxi egy “szocialista falu”,  története 1961-ben kezdődött. A helyi kommunista párt  titkára,  Wu Xiéen és néhány tisztviselő érdeme, hogy az akkor még szegény gazdálkodó közösséget  gazdaggá tették a modern agráripari módszerek adaptációjával, és az acélipari-, logisztikai –és textilipari cégek megalakításával és innovatív fejlesztésével.

Fotó: absolut-china.com
Fotó: absolut-china.com
  • Mr. Wu a kommunizmus elveit megfűszerezte a modern piacgazdasággal és úgy tűnik siker koronázta ötletét.
  • A falu őslakosainak száma 2 000 körüli, bevándorló munkások száma 20 000, a környékbeli településekből érkezők pedig kb. 28 000 főt tesznek ki.

Ma már a települést egy nagyvállalat révén jegyzik a tőzsdén, és a falu minden lakója részvényes.

  • Több, mint 40 országba exportálnak. Huxai egy olyan hely lett, ahová a kínaiak sokasága jár a meggazdagodás „művészetét” tanulni.
  • A falu olyan, mint egy kis Dubai. Minden családnak alanyi jogon jár berendezett ház, vadonatúj autó (többnyire BMW, Audi), ingyenes az orvosi ellátás, az iskola és különös módon az étolaj is.

Az alapító családok a béreken, nyugdíjakon felül évente további nagy összegű bónuszjövedelmet kapnak.

  • A településen legyen bármilyen idő, az ott élők mindig szárazon érhetnek haza, mert fedett járdát építettek.
  • Barakk-szerű kollégiumok, gyárak tarkítják a faluképet, de pagoda stílusú épületekben és drága villákban sincs hiány.
Fotó: visitourchina
Fotó: visitourchina
  • Az eredetileg regisztrált lakók nem beszélgethetnek kívülállókkal vagy éppen a sajtóval, és hét napot kell dolgozniuk egy héten. Más források szerint a munka java részét bevándorlókkal és külső munkaerővel végeztetik, akik azonban soha nem részesülhetnek a régi lakóknak járó luxusból.

Az egyik ilyen terület a turizmus. Évente 2 millió turista látogat a faluba, hogy megtekinthesse a tökéletesnek tűnő gazdasági csodát.

  • Turizmusélénkítés a az egyik célja a megépült felhőkarcolónak is, amely bár nem illeszkedik a kialakult faluképhez, mégis méretét tekintve  Peking legnagyobb épületével azonos magasságú, vagyis 328 méter és 74 emeletes. Üzenete : Huaxival senki nem tud versenyezni az országban.
Fotó: visitourchina
Fotó: visitourchina
  • A toronyszálloda 826 szobájában 2000 vendég kaphat helyet, az épület alkalmas 5000 ember egyidejű étkeztetésére. Emeletein több bivalyszobor is díszlik, köztük egy aranyból készült, amely egy tonnás tömegével 300 millió jüanba (10,2 milliárd forint) került. Mára már az arany árának növekedése miatt jelentősen többet ér.
Fotó:chinachange.org
Fotó:chinachange.org
  • Az elért eredmények szigorú fegyelmet követelnek. Aki ezeket megszegi 1 500 dollár összegű büntetést fizet.

Aki elköltözik Huaxiból elveszti minden vagyonát. Szerintetek milyen lehet itt az elvándorlás?

Mi sejtjük a választ.

Galéria
Fotó:chinachange.org
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik