Mozaik

A legmenőbb telelőhely a világ peremén: a kirkenesi hóhotel

Az orosz határ mellett fekvő kis norvég város a legészakibb elérhető pontja Európának. Az északi sarkkörön belül található településen november és január között folyamatosan sötét, májustól szeptemberig pedig mindig világos van.

Télen a nappali hőmérséklet nem haladja meg a -10 Celsius-fokot, és csak dél körül éri halovány kék fény a légteret.

Fotó: kirkenessnowhotel.com
Fotó: kirkenessnowhotel.com

Kevés mesésebb hely van a hókunyhókkal teli sarkvidéki üdülőnél

Azt gondolhatnánk, hogy a hideg és a sötétség menekülni kényszerítette az embereket Kirkenesből, de pont ellenkezőleg: megtalálták a pozitív oldalát a rendkívüli időjárási körülményeknek.

A turisták motorosszánon nézhetnek körbe a városban, szánhúzó kutyákkal barátkozhatnak, halászhatnak király rákra és a helyiség tökéletes északi elhelyezkedése miatt megtekinthetik a csodás sarki fényt.

Fotó: kirkenessnowhotel.com
Fotó: kirkenessnowhotel.com

Hogyan kezdődött minden?

Kaare Tannvik, a hóhotel tulajdonosa Kirkenesben született és itt is nőtt fel. Az 1980-as években dokumentumfilmeket készített a térségről, különösen a városról.

Fotó: kirkenessnowhotel.com
Fotó: kirkenessnowhotel.com

Mint a helyi lakosok többsége, az úriember is potenciált látott Kirkenesben, de senkinek nem állt érdekében felvirágoztatni a meseszép települést. 2004-ben Finnországba utazott telelni, amikor minden megváltozott.

Tannvik látott egy jégszállodát a szomszédos országban, ami nagyon megfogta, és elhatározta, hogy ő is hasonló vállalkozásba kezd. 2006-ban ki is nyitotta kapuit a kirkenesi hóhotel, ahová évről évre egyre több vendég érkezik.

Hogyan csinálják?

A hotelt télen mindig újra kell építeni, a hó ugyanis a relatíve meleg tavasszal teljesen elolvad. Az építést általában mindig decemberben kezdik, mert ekkor a hőmérséklet már stabilan 0 fok alatt van.

A szobák összetákolásához felfújnak egy méretes léggömböt, hogy arra húzzák rá bő két méter magasan a havat. Ezt követően leeresztik a gigalufit, és minden egyes szobánál újra megismétlik a folyamatot.

Fotó: kirkenessnowhotel.com
Fotó: kirkenessnowhotel.com

Az összes terembe gyönyörű jégszobrokat faragnak ki a falakon, a munkát pedig világszerte ismert, neves hószobrászok végzik el. A dekoráció évről évre mindig más.

Milyen belülről?

A sűrűn pakolt hófalak megtartják valamelyest a hőt, de így is csak pár fokkal van melegebb, mint kint, ami nagyjából -5 Celsius-fokot jelent.

Mesterséges anyagot nem találni a szállodában, hiszen még az ágyak is hóból készültek mind a 20 szobában.

Fotó: kirkenessnowhotel.com
Fotó: kirkenessnowhotel.com

Mindez nem azt jelenti, hogy a vendégek éjszaka megfagynak, ugyanis nagy teherbírású matracot és vastag hálózsákot is kapnak. A kevésbé kalandvágyó utazóknak biztosított a lehetőség, hogy a helyi számi néphez hasonlóan modern bútorokkal felszerelt, panorámás ablakokkal ellátott padlófűtéses lakásokban szálljanak meg.

Köszöntő a jégbárban

Nem nagy kockázat kijelenteni, hogy a hotel legelbűvölőbb része. A világhírű Harbin Jégfesztivál művészei alakítják ki, a világító pultban pedig bárki szabadon elfogyaszthatja a kedvenc italát.

Fotó: kirkenessnowhotel.com
Fotó: kirkenessnowhotel.com

Mit lehet csinálni?

Természetesen nem lenne igazi az északon eltöltött üdülés, ha nem lehetne körbejárni a vidéket a szánhúzó kutyák közreműködésével. Körülbelül 80 kiképzett husky várja a vendégeket, hogy “körbevezesse” őket a környéken.

Fotó: kirkenessnowhotel.com
Fotó: kirkenessnowhotel.com

És persze ott van a sarki fény, ami talán a világon a legjobban Kirkenesből vehető szemügyre tiszta látási viszonyok mellett.

(via mircorp.com)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik